"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Tallinna Ühisgümnaasium tähistab 100. aastapäeva (0)
07. veebruar 2020
Facebook

Tallinna Ühisgümnaasium tähistab laupäeval kontserdiga Estonias oma 100. aastapäeva.

“Ühisgümnaasium on eeskätt tugev kogukonnakool, mis rajati Uue Maailma, Veerenni ja Kitseküla asumite ühendustee äärde,” ütles kesklinna vanem Vladimir Svet pressiesindaja teatel. “See kool on läbi oma ajaloo olnud neis asumites elavate laste kodukooliks ja seega tähelepanuväärne koduloolises mõttes.”

Sveti sõnul on ühisgümnaasium kujunenud üle linna ja riigi tuntud kooliks, mis on andnud eesti kultuurile hulk silmapaistvaid isiksusi. Kui nimetada neist ainult paari, siis Fred Jüssi ja Maimu Bergi nimed räägivad ise enda eest. Ainuüksi tänavu saab presidendilt teenetemärgi kolm selle kooli vilistlast,“ lausus Svet.

11. veebruaril 1920 tegi linnavolikogu otsuse avada Suur-Pärnu maantee 47 uus algkool järjekorranumbriga 27. Praegusest koolimajast asus see sadakond meetrit trammidepoole lähemal. 1930-ndatel tekkis vajadus uute ruumide järele ja senise puithoone asemel projekteeris praegusele asukohale Pärnu mnt 71/73 moodsa koolimaja arhitekt Herbert Johanson. See sai uue numeratsiooni järgi nimeks Tallinna 20. algkool ja hiljem 20. keskkool. Aastast 1996 kannab kool nime Tallinna Ühisgümnaasium (TÜG).

TÜG-i direktor Mehis Pever märkis, et kooli asutamine ja ajalugu annab hea ülevaate nii Eesti riigi ja Tallinna hariduspoliitikast kui ka arengust kogu sajandi vältel. Püüd olla võimalikult parim nn rahvakool on ajendanud võrdselt tähtsustama nii reaal- kui humanitaarharidust. Juubelit tähistatakse 8. veebruaril piduliku kontsertetendusega Estonias ja vilistlaste peoga koolimajas. 11. veebruaril toimuvad õpilaste aktused ja 12. veebruaril kontsert lapsevanematele. 100. sünnipäeva puhul andis kool välja ka vilistlaste meenutusraamatu „Sajand kooli meie moodi“.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.