"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Luminor: laenuvõtjaid huvitab enim igakuise tagasimakse suurus (0)
10. veebruar 2020
Scanpix

Luminor panga uuringust selgus, et tarbimislaenu valimisel huvitab inimesi enim igakuise tagasimakse suurus.

Uuringu järgi pöörab laenulepingu tingimustele suurt tähelepanu iga teine eestlane, mis on Balti riikide võrdluses parim tulemus.  Samas kõigi kolme Balti riigi elanikud peavad tarbimislaenu võtmisel olulistemaks teguriteks igakuist tagasimakset ja aastast intressimäära.

“Uuringust tuli välja, et kõigis kolmes Balti riigis oli tarbimislaenu võtmise kõige sagedasem eesmärk suurte ostude tegemine,” ütles Luminori krediiditoodete tootejuht Martin Malinovski. “Kui Eestis ja Leedus oli sageduselt teine laenuvõtmise põhjus uute ideede elluviimine, siis Lätis laenati tihti just ootamatute kulude katmiseks. See näitaja oli peaaegu kaks korda suurem kui mujal Balti riikides.”

Enamik Eesti vastajatest ehk 68 protsenti pööras laenu valimisel kõige rohkem tähelepanu selle igakuistele tagasimaksetele. Veidi üle poole ehk 52 protsenti pidas tähtsaimaks aastast intressimäära ning 50 protsenti lepingutingimusi.

Ka Leedus pidasid suurem osa laenusaajatest ehk 60 protsenti tähtsaimaks igakuiste tagasimaksete summat. Peaaegu pooled vastanuist ehk 49 protsenti pöörasid suurt tähelepanu laenu aastasele intressimäärale ning 44 protsenti pidasid tähtsaks lepingutingimusi.

Kui Eesti ja Leedu inimesed peavad kõige tähtsamaks just igakuiste tagasimaksete summat, siis Lätis oli laenuasutuse valimise aspektidest esikohal võimalus saada laenu ilma teenustasuta – selle variandi valis 41 protsenti vastanutest. Samas laenulepingu tingimusi peab Lätis prioriteediks vaid iga kolmas inimene.

37 protsenti Läti ja 33 protsenti Leedu elanikest pidasid tähtsaks laenupakkumiste võrdlemist, kuid Eestlaste jaoks oli sama populaarne küsida pakkumist ainult sellest pangast, kus nad olid juba kliendid – nii vastas 37 protsenti uuringus osalejatest. Eestis pidas laenupakkumiste võrdlemist tähtsaks natuke rohkem kui veerand vastanuist ehk 28 protsenti.

Luminori uuring elanike tarbimislaenu kasutamise harjumuste kohta korraldati koostöös turu-uuringufirmaga Norstat. Uuringu käigus küsitleti 3026 inimest – Lätis 1012, Leedus 1009 ja Eestis 1005.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.