“Elus ja maadluses ei tule midagi lihtsalt, tööd peab tegema.”

Epp Mäe, maadleja
TASUTA! New Yorgi kaksiktornide ehitusinsener räägib Kumu filmis oma painajatest (0)
12. veebruar 2020

"Ta kaotas oma rõõmsa meele. Ta pidi ennast kaitsma, sest teda rünnati, kritiseeriti ja survestati," räägib arhitekt A. Eugene Kohn filmis "Kõrghoonete ehitusinsener Leslie E. Robertson", mida Kumu näitab täna oma kultuuriteemaliste dokumentaalfilmide programmis.

 

Kui Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktornid New Yorgi terrorirünnakus kokku varisesid, sai nende ehitusinsenerist Leslie E. Robertsonist murest murtud mees.

Robertson ise tunnistab, et kartis oma karjääri lõpu pärast. “Arvasin, et minuga on kõik! Sest kes see enam tahab anda tööd sellisele, kelle ehitatud hoone on pooleks murdunud ühe tavalise lennuki pärast!?”

USA režissööride Basia ja Leonard Myszynski film ei puuduta 2001. aasta terrorirünnaku teemat mitte ohvrite, ellujääjate, päästjate, uurijate või vandenõuteoreetikute vaatenurgast, nagu seni on tehtud, vaid esimest korda kaksitornide ja nende ühe kavandaja vaatenurgast.

Samuti tõstab see esiplaanile tavaliselt arhitekti varju jääva ehitusinseneri ehk konstruktsioonide ja nende vastupidavuse väljatöötaja rolli hoonete projekteerimise juures.

Leslie E. Robertson on üks maailma hinnatumaid ehitusinsenere. Tema tööde nimekirja kuuluvad peale Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktornide veel sellised märgilised hooned nagu U.S Steeli peakorter Pittsburghis, Bank of China Tower Hongkongis, Shanghai World Financial Center, Meyersoni-nimeline Dallase kontserdimaja ja Katari Islami kunsti muuseum. 12. veebruaril saab Robertson 92-aastaseks.

12. veebruaril kell 18 Kumu auditooriumis aset leidva seansi juhatab sisse arhitektuurikriitik ja -ajaloolane Carl-Dag Lige.

Film on inglise keeles ilma tõlketa. Sissepääs tasuta.

Kultuuriteemaliste filmide sarja “Kumu dokumentaal” korraldavad Kumu ja PÖFF.

Treiler: https://youtu.be/WkxoGsPYjlI.

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.