"Kõik head või halvad asjad maailmas on kiiksuga inimeste tehtud."

Urmas Sõõrumaa, ärimees
Münchenis tuleb jutuks liitlasvägede funktsioon Balti riikides (0)
13. veebruar 2020
Scanpix/Pilt on illustratiivne

Rahvusvaheline Kaitseuuringute Keskus (RKK) korraldab reedel Müncheni julgeolekukonverentsil kõrvalürituse, kus analüüsib arvamusliidrite ja poliitikakujundajatega, kas liitlasväed Balti riikides on kõigi NATO riikide kaitset kindlustav heidutus või hoopis asjatu provokatsioon.

Arutelul osalevad Läti president Egils Levits, Leedu president Gitanas Nausėda, NATO endine abipeasekretär kaitsepoliitika ja -planeerimise valdkonnas erukindralleitnant Heinrich Brauss ning endine USA Euroopa maaväe juhataja erukindralleitnant Ben Hodges, teatas RKK pressiesindaja neljapäeval BNS-ile.

Üritusel esitleb RKK esimest korda värsket NATO heidutuse mõju ja kitsaskohti uurivat poliitikapaberit “Võime ja kindlameelsus: heidutus, julgeolek ja stabiilsus Balti piirkonnas,” mille autorid on erukindral Brauss ning RKK teadurid Kalev Stoicescu ja Tony Lawrence.

NATO on 2014. aastast tugevdanud Balti piirkonnas heidutust, et kaista mitte ainult Eesti, Läti, Leedu ja Poola, vaid kõigi liitlaste suveräänsust ja terrotoriaalset terviklikkust, hoidudes samal ajal sõjalisest konfliktist Venemaaga. Samas jätkab Venemaa oma vägede kaasajastamist ja arendamist, harjutab sõjapidamist NATO vastu ning rikub rahvusvahelisi relvastuskontrolli kokkuleppeid.

Autorid toovad RKK poliitikapaberis välja, kuidas Venemaa piirkondlik sõjaline üleolek ja uued maismaal baseeruvud tiibraketid ohustavad Euroopat ning nõuavad vankumatut vastust NATO-lt ja liitlastelt. Poliitikapaber lõpeb soovitustega NATO-le ja liitlastele, kuidas tõhustada Balti piirkonnas heidutust Venemaa vastu.

“Usutavat ja tõhusat heidutust ei saa tasuta. Selle puudumine on aga mõõtmatult kallim,” märkis RKK direktor Sven Sakkov, rõhutades tugevamat USA sõjalise kohalolu vajadust Balti riikides.

Müncheni julgeolekukonverents on viie aastakümne jooksul kasvanud maailma üheks mõjukaimaks rahvusvahelise mõttevahetuse areeniks, kuhu kogunevad riigi- ja valitsusjuhid, välis- ja kaitseministrid ning arvukalt suurimate rahvusvaheliste organisatsioonide ja tunnustatud mõttekodade esindajaid.

RKK korraldab Müncheni julgeolekukonverentsil Balti riikide julgeolekut puudutavat kõrvalüritust teist korda. Eelmisel aastal uuris RKK, kuidas kaitsta Balti riike.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.