"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO! Tallinna Linnatranspordi sõitjate arv kasvas aastaga rekordiliselt (0)
13. veebruar 2020
Ksenija Kurs

"2019. aasta on kindlasti ettevõtte jaoks murranguline aasta - läbi ajaloo suurim sõitjate arvu kasv, millega paralleelselt toimus ettevõtte juhtimissüsteemide uuendamine ja ettevalmistused üleminekuks keskkonnasõbralikule ühistranspordile," ütles Tallinna Linnatranspordi AS-i juhatuse esimees Deniss Boroditš. "Võrreldes meie ühistransporti näiteks Riiaga näeme, et ligi 200 000 elaniku võrra suuremas pealinnas on ühistranspordi kasutajate arv Tallinnaga võrdne."

Möödunud aastal kasvas Tallinna Linnatranspordi AS-i (TLT) ühissõidukites sõitjate arv tunamullusega võrreldes 7,7 protsenti. 

TLT teenindas pealinnas kokku 142,4 miljonit sõitjat, millest 100,9 miljonit korda sõideti bussiga, 29,8 miljonit trammiga ja 11,7 miljonit trollibussiga. Kõige rohkem ehk 9,7 protsenti kasvas sõitjate arv möödunud aastal bussis, trammis kasvas sõitjate arv 4,1 ja trollibussis 0,6 protsenti. 

Boroditši hinnangul ootavad lähiaastate suurimad silmaga nähtavad muudatused ühistransporti ees seoses suurema tähelepanuga transpordiettevõtete ökoloogilisele jalajäljele ja elektribusside tehnoloogia kiire arenguga.

“Täna näeme, et elektribussid on ühendanud trolli- ja tavabussi parimad omadused, mistõttu fossiilkütustel tuleviku ühistranspordis enam kohta ei jää,” ütles ta.

Tema sõnul on Tallinna Linnatranspordi eesmärk loobuda ühistranspordis diiselkütuse kasutamisest täielikult aastaks 2025 ja elektrilistele bussidele üleminek toimub hiljemalt aastaks 2035.

Möödunud aastal tegeles Tallinna Linnatransport aktiivselt sõidukijuhtide värbamisega, tänu millele õnnestus kasvatada ettevõtte bussijuhtide arvu 125 inimese võrra 1052 bussijuhini. Kokku töötab ettevõttes 1297 sõidukijuhti.

“Tulevikku vaadates ja bussijuhtide keskmist vanust arvestades peame kõvasti pingutama, et püsida konkurentsis parimate ühissõidukijuhtide värbamiseks,” selgitas Boroditš, kelle sõnul on väga oluline eeskujulike juhtide värbamisel konkurentsieelise saavutamine, sest see aitab tõsta ka teenindustaset sõitjatele ja kokkuvõttes ühistransporti populaarsemaks muuta.

2019. aastal kasvas tipptunnil tänavatel sõitjaid teenindavate busside arv 14 protsenti 421 bussini ja trammide arv seitsme protsendi võrra 45 trammini. Trollibusside arv möödunud aastal ei muutunud ning tipptunnil teenindab sõitjaid 32 trollibussi. Kokku läbisid Tallinna Linnatranspordi sõidukid möödunud aastal 32,5 miljonit liinikilomeetrit.

Tallinna Linnatranspordi sõidukipargis on kokku 529 bussi, 70 trammi ja 50 trollibussi, millega teenindatakse pealinnas kokku 83 ühistranspordiliini.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.