"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Raport: Soome geograafiline asend soosib rahapesu (1)
16. veebruar 2020
Scanpix/ Foto on illustreeriv

Rahapesukeskuse hinnangul on tõenäoline, et suurem osa Venemaalt Euroopa pankadesse voolavast rahast ei ole saadud traditsioonilise omandivastase ja narkokuritegevusega, vaid see on pärit varimajandusest.

Rahapesu- ja terrorismivastase rakkerühma Financial action task force on money laundering (FATF) värskes raportis tõdetakse, et Soome geograafiline asend teeb ta hämarate raha- ja kaubavoogude liikumise seisukohast riskipiirkonnaks, aga ametivõimud tulevad rahavoogudega halvasti toime, vahendas BNS. 

Venemaa on Soome kaudu liikuvates sadadesse miljonitesse ulatuvas kahtlastest sularahaarveldustes esikohal. Tähelepanuäratavas koguses kahtlast raha tuleb aga Soome ka Suurbritanniast, Eestist, Prantsusmaalt ja Rootsist.

Lõviosa kahtlasest rahast läheb samuti Venemaale, aga ka näiteks Maltale, Kuveiti, Lätti ja Prantsusmaale. 2018. aastal külmutati varasid viie ja 2019. aastal umbes 10 miljoni euro väärtuses. 

Eelmisel aastal tehti rahapesukahtluse kohta avaldusi rohkem kui kunagi varem. Keskkriminaalpolitsei rahapesu uurimiskeskuse ülema Jaakko Christenseni sõnul said nad 64 400 avaldust ehk 25 000 rohkem kui aasta varem. Pankade kõrval teatavad kahtlastest tehingutes ka maksevahenduse- ja hasartmänguettevõtted.

Rahapesukeskuse hinnangul on tõenäoline, et suurem osa Venemaalt Euroopa pankadesse voolavast rahast ei ole saadud traditsioonilise omandivastase ja narkokuritegevusega, vaid see on pärit varimajandusest.

Selle ulatusele osutab asjaolu, et Vene võimud kõrvaldasid 2016.-17. aastal äriregistrist 1,2 miljonit riiulifirmat.

Soome kohtud on langetanud viimase kolme aasta jooksul süüdimõistva otsuse 185 raskes rahapesujuhtumis.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Hea raport.
16. veebr. 2020 17:19
Eesti peaks nüüd küll suure müüri ehitama, et need pahad kombed ei nakkaks.