"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Jaan Krossi kirjandusauhinna pälvib Viivi Luik (0)
18. veebruar 2020
Scanpix

2020. aastal pälvis Jaan Krossi kirjandusauhinna kirjanik Viivi Luik teose "Pildi ilu rikkumise paratamatus. Esseed ja artiklid" (EKSA, 2017) eest.

Viivi Luike tunnustatakse auhinnaga, võttes arvesse tema loomingut tervikuna, mis on tegelnud Eesti ajaloo võtmeküsimuste lahtimõtestamisega Jaan Krossi proosateoste vaimus.

“Nii Jaan Kross kui ka Viivi Luik kannavad endas erakordselt tundlikku poeetilist vaimu, mis ei avaldu üksnes nende luules, vaid ka proosaloomingus ja esseistikas,” ütles Jaan Krossi kirjandusauhinna žürii esimees Toomas Haug.

“Nende looming on ehitanud sügavamõttelist Eesti-kujundit ja avanud selle seoseid maailma saatusega. Jaan Krossi “Kolme katku vahel” ja “Keisri hull” ning Viivi Luige “Seitsmes rahukevad” ja luulekogu “Rängast rõõmust” jäävad eesti kirjandusloos kõrguma võrdselt tähenduslike teetähistena,” lisas Haug.

Jaan Krossi kirjandusauhinda on välja antud alates 2010. aastast. 2020. aastal antakse auhind üle üheksandat korda. Varem on auhinna pälvinud Ain Kaalep (2010), Mats Traat (2011), Jüri Hain (2012), Enn Nõu (2013), Juhani Salokannel (2014), Ants Hein (2015), Paul-Eerik Rummo (2017) ja Arvo Valton (2018). 2016. ja 2019. aastal auhinda välja ei antud.

2020. aastast annab auhinda välja Eesti Kirjanike Liit. 2020. aastal kuulusid Jaan Krossi kirjandusauhinna žüriisse Tiit Aleksejev, Toomas Haug, Johanna Ross, Jaan Undusk ja Märt Väljataga.

Jaan Krossi kirjandusauhind anti üle Jaan Krossi 100. sünniaastapäevale pühendatud konverentsil “Köielkõndija. Jaan Kross 100” Eesti Kirjanike Liidu Musta laega saalis 18. veebruaril.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.