"Kõik head või halvad asjad maailmas on kiiksuga inimeste tehtud."

Urmas Sõõrumaa, ärimees
FOTOD! Riigi 102. aastapäeva paraad tõi kohale võimsad lahingumasinad (0)
24. veebruar 2020
Albert Truuväärt

Paraadist võttis osa üle 900 osaleja ja ligi poolsada ühikut tehnikat. Kokku osales paraadil 42 lippu, neli kompaniid, kaks patareid, kaheksa rühma ja kaks orkestrit.

Tallinnas Vabaduse peeti täna algusega kell 12 Eesti Vabariigi 102. aastapäeva paraad, vahendas BNS. 

Paraadi peaproov toimus Vabaduse väljakul eile algusega kell 21. Üksused rivistuvad 24. veebruaril Vabaduse väljakule kell 11.15. Paraadi võtab vastu president Kersti Kaljulaid, paraadi juhatab kaitseväe juhataja kindralmajor Martin Herem. Paraadi rivistaja on kaitseväe veebel ülemveebel Enn Adoson.

Vaata galeriid (120)

Paraadist võttis osa üle 900 osaleja ja ligi poolsada ühikut tehnikat. Kokku osales paraadil 42 lippu, neli kompaniid, kaks patareid, kaheksa rühma ja kaks orkestrit.

Üle 900 osaleja

Esindatud on kõik väeliigid, kaitseväeakadeemia, Balti kaitsekolledž, sõjaväepolitsei vahipataljon, küberväejuhatuse staabi- ja sidepataljon, 1. ja 2. jalaväebrigaad, toetuse väejuhatus, erioperatsioonide väejuhatus, Kaitseliidu Põhja maakaitseringkond, Naiskodukaitse, NATO küberkaitsekoostöö keskus ning NATO staabielement. Samuti osalevad paraadil sisekaitseakadeemia kadetid ja vanglateenistuse esindajad.

Liitlastest on paraadil esindatud Ameerika Ühendriigid, Prantsusmaa, Läti, Leedu, Poola ja Ukraina liputoimkondadega. Lisaks osalevad paraadil NATO Eesti lahingugruppi kuuluvad Ühendkuningriigi ja Taani üksused ning Prantsusmaa ja Ameerika Ühendriikide üksus.

Huvitavamast tehnikast näeb paraadil plaanide kohaselt Ühendkuningriigi tanki Challenger, liikursuurtükki AS90, luure- ja lahingmasinat CVRT, jalaväe lahingmasinat Warrior ning Taani jalaväe lahingumasinaid Piranha ja CV90. Lahingumasinatega CV90 osaleb paraadil ka Scoutspataljon. Ameerika Ühendriigid osalevad paraadil lahingumasinaga Bradley.

Paraadist teevad ülelennu erinevad õhuvahendid

Sobiva ilma korral teevad paraadist ülelennu erinevad Eesti ja liitlaste õhuvahendid. Õhuvahendite ülelennu tõttu on mistahes droonide ja muude lennuvahendite lennutamine paraadialal ja selle läheduses rangelt keelatud.

Pärast paraadmarssi on huvilistel võimalus Vabaduse väljakul tutvuda kaitseväe ja meie liitlaste tehnikaga. Näha saab Eesti kaitseväe jalaväe lahingumasinat CV9035EE, soomustransportööre Sisu XA-188 ja XA-180, Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriigi tanki Challenger, jalaväe lahingumasinat Warrior ja liikursuurtükki AS90, 155- ja 122-millimeetriseid haubitsaid, õhutõrjekahurit ZU-23-2, õhutõrjeraketikompleksi Mistral, tankitõrjesüsteemi Javelin, 120-millimeetrist miinipildujat ning mobiilset õhuseireradarit Ground Master 403.

Kõige värskemat paraadiga seonduvat infot on võimalik jälgida Naiskodukaitse mobiilirakendusest Ole Valmis!. Mobiilirakendusest leiab juba praegu paraadi info, ajakava ja osalevad üksused ning pärast selle ettekandmist saab rakenduses lugeda ka kaitseväe juhataja paraadil peetud kõne.

Seoses kaitsejõudude paraadi ettevalmistamise ja läbiviimisega suletakse Tallinna Linnavalitsuse korralduse alusel 23. ja 24. veebruaril 2019 sõidukite liiklus ja piiratakse parkimist Vabaduse väljakul ja seda ümbritsevatel tänavatel. Paraadi ettevalmistamine toimub 23. veebruaril kella 7-st kuni 24. veebruaril kella 11-ni. Kella 15-st kuni kella 19-ni toimuvad koristustööd.

Paraadi ettevalmistamise ja läbiviimise ajal rakendatakse liikluspiiranguid Vabaduse väljakul, Toompea tänaval, Harju tänaval, Kaarli puiesteel, Mere puiesteel, Pärnu maanteel, Narva maanteel, Falgi teel, Kuninga tänaval, Kanuti tänaval, Inseneri tänaval, Vana turu tänaval, Georg Otsa tänaval, Suur-Karja tänaval, Roosikrantsi tänaval, Tõnismäe tänaval, Estonia puiesteel ja Komandandi teel. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.