"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Terviseamet koroonaviirusest: sümptomiteta inimest testida ei saa (0)
26. veebruar 2020
Scanpix/ Foto on illustreeriv

"Koroonaviirust tasub kahtlustada vaid siis, kui on olemas nii äsjane reisikogemus haiguse levikupiirkonnast kui ka haigusele iseloomulikud sümptomid. Muul juhul on tegemist siiski meil laialdaselt leviva gripi või gripilaadse viirusega," märkis Terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna juhataja Mari-Anne Härma.

Hiinast levima hakanud koroonaviiruse Covid-19 osas analüüside võtmise otstarbekuse otsustab tervishoiutöötaja juhudefinitsiooni ehk ilmnenud sümptomite ja inimese reisiandmete alusel. 

Härma sõnul saab koroonaviiruse suhtes testida vaid neid inimesi, kel on sümptomid juba ilmnenud. “Enne köha, nohu ja palaviku ilmnemist võib testimine anda valenegatiivse tulemuse,” ütles Härma, kelle sõnul lähtuvad ka soomlased eestlastega sarnasest loogikast. “Nii meie, meie põhjanaabrite kui rahvusvahelise kogukonna eksperdid leiavad, et sümptomiteta reisilt naasnuid ei ole mõtet testima hakata.”

Võimalusel tasub reisilt naasnul kodus püsida

Küll soovitab terviseamet haiguse leviku riskipiirkondadest ehk Hiinast ja Põhja-Itaaliast (eelkõige Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna ja Piedmonte regioonist) naasnud inimestel võimalusel kaks nädalat kodus töötada ja haiguse peiteaja möödumiseni rahvarohkeid üritusi vältida. “Juhul, kui töö iseloom ei võimalda koju jääda, tuleks oma tervist väga tähelepanelikult jälgida ning haigussümptomite ehk köha, palaviku ja hingamisraskuste tekkimisel koheselt koju jääda ja oma perearstile helistada.”

Võimalusel võiks koolist ja lasteaiast koju jätta ka lapse, kindlasti peaks seda tegema haigussümptomite ilmnemisel. 

Koroonaviiruse kahtlusega ei tohiks pöörduda EMOsse 

Koroonaviirust kahtlustav inimene ei tohiks minna abi otsima mõne haigla erakorralise meditsiini osakonda. “Erakorralise meditsiini osakonda pöördumine võib võimalikku viirust teistele ruumis viibivatele inimestele edasi levitada. Seega tuleks nõu pidada kas oma perearsti, perearsti nõuandeliiniga 1220 või helistada hädaabinumbril 112,” ütles Härma, kutsudes inimesi koroonaviiruse kartuse puhul üles tervele mõistusele ja analüütilise mõtlemisele. 

“Koroonaviirust tasub kahtlustada vaid siis, kui on olemas nii äsjane reisikogemus haiguse levikupiirkonnast kui ka haigusele iseloomulikud sümptomid. Muul juhul on tegemist siiski meil laialdaselt leviva gripi või gripilaadse viirusega.

Riskipiirkonda reisimine pole soovitatav, reisides tuleb rangelt hügieeninõudeid jälgida

Kuigi maailma tervishoiuorganisatsioon (WHO) reisimisele või kaubandusele piiranguid kehtestada ei soovita, tasub Hiina ja Põhja-Itaaliasse reisimist Härma sõnul praegusel hetkel siiski pigem vältida. “Hiina ja Põhja-Itaalia neli regiooni eristuvad teistest koroonaviiruse juhtudega riikidest sellepoolest, et Hiinas on täheldatud laialdast kogukonnapõhist viiruse levikut ja Põhja-Itaalia eelnimetatud regioonides on kiire sündmuste arenguga piiratud kogukonnapõhine levik. Samuti on Eestil Itaaliaga olemas ka otselennud,” ütles Härma.

Teistele reisisihtkohtadele terviseameti soovitused ei laiene, sest koroonaviiruse üksikjuhtude  ehk laialdase kogukonnapõhise leviku puudumise puhul on nakatumise risk madal. “Siiski tuleb arvestada, et me ei saa välistada uute juhtude ilmnemist nendest piirkondades, mistõttu võib reisimine eelkõige kohalikult kehtestatavate piirangute tõttu muutuda raskemaks,” ütles Härma.

Riskipiirkonnas viibides tuleks vältida avalikke kogunemisi, vältida lähikontakti hingamisteede haigussümptomitega inimestega ning järgida kätehügieeni nõudeid.

Reisides Hiina tuleks vältida kontakti loomadega (nii metsikute kui kodu- ja taluloomadega) ja nende väljaheidetega ning turge, mis kauplevad elus või surnud loomadega.

Reisil viibides tasub vältida toore või väheküpsetatud liha, kuumtöötlemata piima ja toodete tarbimist. Samuti ei tohiks tarbida pesemata puu- ja köögivilju.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.