Venemaa propaganda edu selles seisnebki, et valesid tambitakse järjekindlalt, seal ainult jaburused ongi. Kõige krooniks on aga ütlemine, et Venemaa pole kunagi kellelegi kallale tunginud.

Toomas Alatalu, väliskommentaator
GALERII! Vilded rändasid tänavu Tallinna Saksa Gümnaasiumi ja Tallinna Mustamäe Gümnaasiumi (0)
05. märts 2020
Ilja Matusihis

"Loov vaim ei ole meid mitte maha jätnud ning austatud kirjanikuhärral Eduard Vildel võib süda selle koha pealt rahul olla," märkis ürituse promootor, Arte gümnaasiumi õpetaja ja huvijuht Maris Lang.

Täna – kirjanik Eduard Vilde 155. sünniaastapäeva paiku (4.03.1865–26.12.1933) – toimus Kännukuke raamatukogus (Vilde tee 72) Mustamäe koolide pika traditsiooniga Vilde jutuvõistluse pidulik lõpetamine ja võitjate väljakuulutamine.  

Vaata galeriid (47)

“Vilde jutuvõistluse algus on koguni aastas 2002,” tutvustas Lang. “Esimesel aastal tegime jutuvõistluse küll ainult Vilde teel asuvatele koolidele – Arte ja 37. keskkool –, alates aastast 2003 võtavad aga sellest osa kõik Mustamäe koolid.”

Lang kinnitas, et jutukirjutajaid on igal aastal jätkunud. “See näitab, et loov vaim ei ole meid mitte maha jätnud ning austatud kirjanikuhärral Eduard Vildel võib süda selle koha pealt rahul olla. Nii noorema (5.–8. klass) kui vanema (9.–12. klass) vanuserühma võitja saab endale aastaks keraamik Georg Bogatkini loodud Vilde kuju, mis järgmisel aastal ootab juba uut Grand Prix´ omanikku. Ja rändavad Vilded alustasid oma rännakuid samuti juba 2003. aastal – nii et aeg kaob, aga rõõmud jäävad, nagu ütleb laulusalm. Ja Vilde jutuvõistlus, tahaks ma loota, jääb samuti!”

Osavõtjaid oli tänavusel jutuvõistlusel kokku 32, nooremas vanuseastmes võitis Vilde Tallinna Saksa Gümnaasiumi 5.b klassi õpilane Maria Kalbus jutuga “Ukraadina, tšumadann neetu!”. Teisele kohale platseerus samuti TSG õpilane Maiken Meltsas (7.a klass) looga “Tegelikult olen mina Liivimaa parim ratsutaja” ning kolmandale Mustamäe gümnaasiumi 6.a klassi õpilane Hanna Paglant looga “Ja hunt tegi auh, auh, auh…”

Vanemas vanuserühmas võidutses ja viis Vilde koju Tallinna Mustamäe Gümnaasiumi abiturient Henry Lehtmets looga “Üks on loll ja teine laisk ja mina pean üksi rabama”. Teise koha sai Arte gümnaasiumi 9.jp õpilane Daniil Golovatš looga “Ukraadina, tšumadann neetu!” ja kolmanda Arte gümnaasiumi 12. klassi õpilane Marilis Sinimets looga “See saar, see polegi saar. See on rohkem poolsaare moodi saar!”.

Olgu siinkohal tänatud ja tervitatud ka võidukate lugude autorite õpetajad ja juhendajad Ene Tõnnis, Evely Kutsar, Kaire Pihelgas, Merle Raidma, Maris Lang ja Aira Allik, samuti Vilde jutuvõistlust pikki aastaid korraldada aidanud Ade Soon Arte gümnaasiumist ja Anu Tutt Kaja Kultuurikeskusest.

Vilde jutuvõistluse töid luges ja hindas žürii koosseisus kirjanik Andrus Kivirähk, õpetaja Piret Järvela, luuletaja, tõlkija ja kirjandusloolane ning vastne Tugalse novellipreemia laureaat Livia Viitol ning Mustamäe Linnaosa Valitsuse avalike suhete juht Lea Arme.  

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.