"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Uberist võib kujuneda tavaline taksofirma (0)
09. märts 2020
Albert Truuväärt/ Foto on illustreeriv

Soome Yle uudised andis teada, et Prantsuse kõrgeima kohtu hinnangul on Uberi töötajatel võrdsed õigused firma töötajatega.

Senine käsitlus on taoliste platvormipõhiste töösuhete puhul ette näinud, et neile ei maksta puhkusetasu ega laiene ka muud töötajatele ette nähtud õigused. Prantsusmaa kohtleb uue ajastu nn jagamismajanduse firmasid kõige rangemalt, kuid samalaadseid kohtuotsuseid on langetatud või reegleid kehtestatud teisteski  riikides. Näiteks USA-s California osariigis kiideti hiljuti heaks seadus, et jagamismajanduse töötajaid ei saa käsitleda ettevõtjatena.

Sel taustal võib lisada, et tõenäoliselt panevad riike järjest enam muretsema maksud, millest jagamismajanduse puhul on võimalik edukalt kõrvale hoida. Tõenäoliselt leidub siin mõttekoht meiegi riigile. Juba detsembris 2018 otsustas Ühendkuningriigi kohus, et Uber peab oma autojuhtidele andma kõik töötajate õigused, sealhulgas õiguse riiklikule miinimumpalgale ja puhkusele. Uber ennast tööandjana käsitlema muidugi nõus ei ole. Kindlasti rõõmustab selline surve Uberile jt platvormidele näiteks nn tavataksojuhte.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.