"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Peaminister: üle 100 inimesega üritusi ei peaks praegu korraldama (0)
11. märts 2020
Ilja Matusihis

"Kõik üritused, kus on sada või rohkem inimest, nende kohta on täna väga selge soovitus, et pigem neid ei peaks korraldama," sõnas Jüri Ratas tänasel riigikogu istungil. "Pigem tuleb praeguses olukorras olla ettevaatlikum ning astuda konkreetsemaid ja jõulisemaid samme, kui mitte seda teha."

Eile andis terviseamet soovituse rahvusvaheliselt suurürituste korraldajatel eelseisvad üritused maailmas leviva koroonaviiruse tõttu aasta teise poolde lükata. Peaminister Jüri Ratas ütles, et tal on homme plaanis teha Vabariigi Valitsusele ja kabinetile ettepanekud Eesti-siseste ürituste korraldamise osas.

Majandusest rääkides ütles Ratas, et seoses murega majanduse üldise olukorraga tuleb anda nii Eestis kui ka Euroopa Liidus endast kõik, et suurema majandusolukorra halvenemine ära hoida. “Mitmed sektorid on juba pihta saanud transport, turism, ürituste korraldajad – ja tulevikuvaade on hetkel ebaselge,” ütles ta.

Rääkides Eesti inimeste toetamistest erinevates etappides, ütles ta, et valitsus on valmis kasutama ka asjakohaseid reserve. “Valitsus teeb hetkel kõik selleks, et kahju pehmendada ja toetada siis majanduskasvu,” rõhutas ta.

Eakatele saadetakse otsepost koroona infoga

Eelmisel nädalal said Eesti inimesed terviseametilt e-kirja, millega edastati kõige olulisem info koroonaviiruse (COVID-19) kohta. Samas elab Eestis arvukalt eakaid inimesi, kelleni tähtis info sel viisil ei tarvitse jõuda, sest nad ei kasuta moodsaid e-kanaleid.

Peaminister Jüri Ratas selgitas, kui kiiresti ja millise sisuga selline otsepost sihtgrupini jõuab.

“Sotsiaalminister soovib sellega jagada võimalikult palju infot – see on täna lõplikul kooskõlastusringil ettevalmistamisel ja minu teada sellel nädalal see ka välja saadetakse,” kinnitas Ratas.

“Kes siis veel vastutab info leviku eest kui mitte riigikogu, kes annab väga selged ja konkreetsed sõnumid rahvale olukorras, kui meil on hoopis teistsugune olukord kui näiteks gripi levimisel,” ütles ta.

“Selline otsepost aitaks ära hoida hirmu ja paanika tekkimise ja annaks inimesele kindlustunde – ta teaks, kuidas käituda ning mida kuidas ennetada,” rõhutas riigikogu liige Helmen Kütt, kes tegi ettepaneku saata lisaks e-kirjale välja ka otsepost koroonaviiruse infoga.

Koroonaviiruse infotelefon: 1247

Ratas selgitas ka, et erinevate valdkondade spetsialistidel tuli kooskõlastada küsimus, kas on olemas võimekus luua eriinfotelefon. Häirekeskuse infotelefon avatakse esmaspäevast, 16. märtsist. 

Vanuritele mõeldud otsepost sisaldab infot eeskätt just koroonaviiruse COVID-19 kohta: millised on peamised sümptomid, kuidas üldjuhul on haiguskulg ja mida me kõik saame selleks ära teha, et seda viirust siis ennetada ja tõkestada.

Välja on toodud ka hügieeni osatähtsus koroonaviiruse ennetamisel ning erinevad kanalid, mille kaudu inimene saab ühendust võtta, kui ta tunneb kirjeldatud sümptomeid – nii telefonid, e-postid kui ka eritelefon.

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.