"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Pirita rakendab heakorratöödel üldkasuliku töö tegijaid (0)
23. märts 2020
Pixabay

Pirita Linnaosa Valitsus on sõlminud lepingu Ida-Harju ja Lääne-Harju kriminaalhooldusosakonna ning Viru vanglaga, et kasutada heakorratöödel üldkasuliku töö (ÜKT) tegijaid.

“Pirita linnaosa on ÜKT tegijaile pakkunud tööd rohkem kui kümme aastat ja teeme seda ka tänavu – neist on palju abi linnaosa puhtana hoidmisel,” sõnas Pirita linnaosa vanem Tõnis Liinat.

Ta täpsustas, et ÜKT tegijad on olnud abiks heakorratöödel nagu puudeokste lõikamine, väiksemad võsatööd, puulehtede riisumine ja koristustööd. “Saame neile pakkuda töid, mis ei vaja erilist kvalifikatsiooni, kuid mida on vaja teha. Kui ülesanded on korralikult läbi mõeldud, on neist palju kasu,” kinnitas Liinat.

Linnaosa vanema sõnul on ka suhtumine ÜKT tegijatesse aja jooksul muutunud. “Aastaid tagasi suhtusid paljud üldkasuliku töö tegijasse kui kriminaali, siis nüüd mõistab enamik, et tegemist on inimestega, kes on toime pannud mõne väiksema rikkumise – näiteks liiklusrikkumise või jätnud maksmata trahvi jne.  ÜKT annab võimaluse süüdimõistetul oma võlg ja kahju riigi ees hüvitada,” selgitas Liinat

Ta lisas, et enamasti nendega probleeme pole. “On olnud üksikud juhtumid, kus keegi pole pakutud tööd tahtnud teha või on suhtunud töösse põlglikult, aga enamasti on kõik sujunud,” ütles ta.

Üldkasulikku tööd teevad enamasti mehed, keda on kõigi karistatute hulgas üle 90% ja see number on püsinud aastaid. Vanuseliselt on ÜKT tegijad enamasti vahemikus 25-45 aastat. “Mõni teeb tööd vaid päeva või paar, mõnel tuleb teha sadu tunde,” sõnas Liinat, “kui ÜKT tegijate panust rahaliselt mõõta, siis jääb see aastas paarikümne-kolmekümne tuhande euro vahele.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.