"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Haigekassa tasub ravikindlustamata inimeste viirusega seotud kulud (0)
24. märts 2020
Ilja Matusihis/ Foto on illustreeriv

Statistikaameti ja haigekassa aastavahetuse andmeid kõrvutades selgub, et aasta alguses oli ravikindlustuseta peaaegu 66 000 inimest. Neist osal võib olla ravikindlustus mõnes teises riigis.

Koroonaviiruse kahtluse korral rahastab ravikindlustamata inimeste vältimatut abi ja perearsti suunamisel testide tegemist haigekassa, vahendas BNS “Aktuaalset kaamerat”.

Inimesed, kel pole perearsti, võivad abi küsida lähimast perearstikeskusest.

Statistikaameti ja haigekassa aastavahetuse andmeid kõrvutades selgub, et aasta alguses oli ravikindlustuseta peaaegu 66 000 inimest. Neist osal võib olla ravikindlustus mõnes teises riigis. Ravikindlustuseta inimeste täpne arv ei ole teada.

Haigekassa kinnitas, et nii vältimatu abi kui ka koroonaviiruse puhul tasub nende inimeste ravikulud haigekassa. See puudutab koroonaviiruse ravi haiglas ja ka perearsti määratud teste.

“Riik maksab nende vältimatu abi eest ükskõik, kuhu nad pöörduvad, ja oleme praegu kõik ägeda haigusega pöördumised võrdsustanud vältimatu abiga,” kinnitas sotsiaalministeeriumi tervishoiuvõrgu juht Heli Paluste.

Paluste loetles ägeda haigestumise sümptomeid. “Võib olla palavik – natuke väiksem, natuke kõrgem -, võib olla köha, kurguvalu, luu-liigesevalu, nohu.”

Eestis on hinnanguliselt paarkümmend tuhat inimest, kel pole perearsti, kuigi nad võivad samas olla ravikindlustatud. Neil soovitab Paluste võtta ühendust lähima perearstikeskusega. Et perearstidele hakatakse nendega tegelemise eest maksma teenusepõhiselt, kinnitas ka haigekassa.

Tallinna varjupaikades või sotsiaalmajutusüksustes elab umbes 500 inimest. Nemad on ravikindlustatud ning neil on ka perearstid, kinnitas Tallinna sotsiaaltöökeskuse juht Kersti Põldemaa. Tema sõnul võib üksikuid ravikindlustuseta inimesi sattuda aeg-ajalt vältimatu sotsiaalabi öömajja. On ka neid, kes abi ei otsi.

“Me tegelikult neid loendanud viimasel ajal enam ei ole, aga praktika näitab, et ega neid telgis või silla all elajaid ikka väga palju ei ole. Ja kui me rahulikul ajal arvasime, et neid, kes niimoodi omal käel elavad ja ei tule teenusele, võib üldse olla 50-60 ringis, siis ma arvan, et ega see arv ei ole ka praegu suurenenud,” rääkis Põldemaa.

Neid, kes abi otsivad, teavitatakse koroonaviirusest ja kätepesu vajalikkusest. Teavitustööd tehakse varjupaikades nii eesti kui ka vene keeles.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.