"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Insuldiga hospitaliseeritud patsientide arv vähenes kuuga kolmandiku võrra (0)
13. aprill 2020

Sarnaselt infarktikaebustega haigete hospitaliseerimiste sageduse langusega täheldab sama tendentsi insuldikaebustega patsientide osas Ida-Tallinna Keskhaigla neuroloogiakeskuse juhataja, dr Toomas Toomsoo, kes tuletab meelde, et samas on insuldi puhul kiire ravi elulise tähtsusega.

Dr Toomsoo sõnul on haiglas isheemilise insuldiga patsientide arv kukkunud viimase kuu jooksul peaaegu 30%. Miks on see nii, kas see on ainult ühes haiglas, kas see on ainult Eestis?

“Selgub, et seda tendentsi on märganud ka kolleegid Soomes, Saksamaal, Rootsis, USAs ja kirjanduse andmetel ka Hiinas,” ütleb dr Toomsoo. “Hiljutisest ülevaatest ja neuroloogide kommentaaridest meditsiiniportaalis www.medscape.com, selgub, et nii USA-s kui Hiinas on hüppeliselt langenud isheemiliste insultidega patsienti hospitaliseerimine, samuti on trombektoomiate arv vähenenud isegi kuni 50%,” räägib neuroloogiakeskuse juhataja.

“Võime vaid oletada, mis on selle taga, kuid siiski ma ei usu, et inimesed insuldi sümptomite esinemisel kiirabi ei kutsu,” ütleb dr Toomsoo. „Kas põhjus on, et inimesed on kodus, on hirmul, võtavad korralikult oma ravimeid. Me ei tea. Kuid isheemiliste insultide langus on märkimisväärne ja seekord korrelatsioonis ka müokardiinfarktidega.”

Langusest hoolimata tuletab Ida-Tallinna Keskhaigla neuroloogiakeskuse juhataja meelde, et kui inimene tunneb end vaatamata oma ravile halvasti ja esinevad insuldile viitavad sümptomid: kõnehäire, nägemishäire, ühe kehapoole halvatus – tuleb kutsuda kiirabi. „Aeg on aju ja abikutsumisega ei tasu viivitada.”

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.