"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Solman: tuleb hoida ära pandeemia negatiivne mõju sündimusele (0)
05. mai 2020
Mats Õun

"Investeering lastesse on kõige tasuvam investeering. Ainult piisava sündimuse saavutamine võimaldab peatada rahvastiku kahanemise," tõdes rahvastikuminister Riina Solman.

Solman osales täna Euroopa Liidu töö- ja terviseministrite mitteametlikul demograafia-teemalisel videokohtumisel, rõhutades vajadust hoida ära pandeemia negatiivne mõju sündimusele ja suurendada lastega perede kindlustunnet.

“Meie ühiskondade vananemine on paratamatu ja tingitud peamiselt oodatava eluea pikenemisest, mille oleme saavutanud eelkõige tänu suurtele edusammudele tervise ja turvalisuse valdkonnas. See on kindlasti edulugu. Euroopa Liidus tuleb suurendada teadlikkust, et isegi immigratsioon ei saa rahvastiku vananemise väljakutset leevendada, kuigi lühiajaliselt võib nii tunduda. Eesti kogemus on näidanud, et pikas perspektiivis immigratsioon isegi süvendab rahvastiku vananemist, sest ka sisserändajad jäävad vanemaks,” rääkis Solman.

Ta rõhutas samas sündimust toetava perepoliitika kujundamise olulisust rahvastiku kahanemise peatamisel ning kutsus liikmesriike üles tegema omalt poolt jõupingutusi. “Kutsume liikmesriike üles analüüsima oma perepoliitikat ning leidma võimalusi, et hoida ära pandeemia negatiivne mõju sündimusele ning suurendada lastega perede kindlustunnet. Investeering lastesse on kõige tasuvam investeering. Ainult piisava sündimuse saavutamine võimaldab peatada rahvastiku kahanemise.”

Ministrite arutelu keskendus konverentsil kahele teemale, milleks olid demograafilised väljakutsed, eelkõige seoses COVID-19 pandeemiaga ja sellest väljumisel, ning tööturu- ja sotsiaalmeetmed majanduslikuks taastumiseks. Solman asendas kohtumisel ka sotsiaalminister Tanel Kiike. 

Elukestev õpe ja oskuste arendamine

Rahvastikuministri sõnul kestab viimase rahvastikuprognoosi kohaselt vananemisega seotud üleminekuperiood Eestis kuni 2060. aastani. “Seni peame vähehaaval ja samm-sammult kohanema uue eesseisva vanusstruktuuriga. Uues demograafilises olukorras on kõige olulisemateks jätkusuutliku kasvu tagamise meetmeteks elukestev õpe ja oskuste arendamine, tootlikkuse kasv, alaesindatud ühiskonnarühmade suurem kaasamine tööturule ning läbimurdeline digitaliseerimine, mille vajadus on pandeemia kontekstis eriti veenvalt esile tulnud,” rääkis Solman oma kõnes.

“Oluline on ka sotsiaalkindlustuse ja teenuste, sh pikaajalise hoolduse süsteemide kohandamine,” nentis Solman. “Erinevalt tööturust ei ole Eestis kriisi mõjud sotsiaalsektorisse nii tugevalt veel jõudnud, suuremat mõju sotsiaalsektorile prognoosime alates sügisest. Siiski on juba praegu mõned kohalikud omavalitsused andnud teada toimetulekutoetuse taotlejate arvu suurenemisest, samuti suurenenud vajadusest koduteenuste järele.”

Konverentsi juhtis Euroopa Liidu eesistuja Horvaatia. Kohtumise peamisteks aruteluküsimusteks oli, millised rahvastikumuutuste elemendid peaksid COVID-19 väljumise- ja taastumisstrateegiate kontekstis olema esile tõstetud Euroopa Komisjoni kavandatavas demograafiliste muutuste mõju analüüsivas aruandes ning kuidas saab Euroopa Liit aidata elavdada piirkondi, mis on rahvastiku kahanemisest enim mõjutatud. 

Demograafiliste muutuste mõju leevendamine ja muutustega kohanemine on üks Horvaatia Euroopa Liidu eesistumise võtmeteemadest. Eesistuja initsiatiivil plaanitakse 11. juunil toimuval kohtumisel võtta vastu ka Euroopa Liidu Nõukogu järeldused demograafiliste väljakutsete kohta.

Ühtlasi tänas ta Horvaatiat Euroopa Liidu Nõukogu eesistujana demograafia küsimuste prioriteediks seadmise eest.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.