Tasub vaadata, et valitsus liiga ulatuslike riiklike kulutustega hinnatõusule lisahoogu ei anna. Kehtestades seeläbi justkui kogemata täiendavat “inflatsioonimaksu."

Madis Müller, Eesti Panga president
Tallinna Keskraamatukogu taastab paberraamatute koju laenamise võimaluse (0)
07. mai 2020
Albert Truuväärt

Tallinna Keskraamatukogu hakkab e-teenuste pakkumise kõrval järk-järgult taasavama teenuseid, mis eeldavad raamatukokku kohapeale tulekut. Arvestama peab siiski mitmete piirangutega nii eriolukorra perioodil kui selle järel.

Lugejate poolt väga oodatud paberraamatute koju laenamise võimalus taastatakse alates 18. maist nendes osakondades ja haruraamatukogudes, mille ruumid võimaldavad teenust ohutult pakkuda. Teavikute kojulaenutus toimub ettetellimise teel ja inimkontaktivabalt. Ette tellida on teavikuid võimalik alates teenuse taastamise päevast. Lugejail palutakse raamatukogu külastamisel järgida kõiki kehtestatud ohutusreegleid ja piiranguid. Raamatukogu tagab kohapeal desinfitseerimisvahendite olemasolu.

Raamatute tagastamisega kiirustada ei ole vaja, kuna raamatukogu pikendab lugejate käes olevate teavikute tagastustähtajad ka peale eriolukorra lõppemist. Alates järgmisest nädalast, 11. maist saab juba siiski kindlatel kellaaegadel kõigisse Tallinna Keskraamatukogu osakondadesse ja haruraamatukogudesse laenatud teavikuid tagastada. Seda võimalust palub raamatukogu kasutada juhul, kui see on  hädavajalik, nt seisab juba lähiajal ees maakoju puhkusele minek.

Alates 18. maist on võõrkeelse kirjanduse osakonnas ja mõnedes haruraamatukogudes võimalik kasutada arvutit, broneerides selleks eelnevalt aja. Võimalus on loodud hädavajaduse puhuks (nt riigi e-teenuste kasutamine, maksete tegemine) ning arvutiseansi pikkus on piiratud.

Teenuste ja raamatukoguruumide avamist jätkatakse järk-järgult vastavalt olukorrale Tallinnas. Raamatukogu palub piirangute osas mõistvat suhtumist. Täpsem info lahtiolekuaegade, ohutusreeglite jm kohta avaldatakse raamatukogu veebilehel www.keskraamatukogu.ee.

Raamatukogu jätkab eriolukorra ajal loodud uute teenuste osutamist. Säilib tasuline võimalus tellida teavikuid pakiautomaati. COVID-19 viiruse riskigruppi kuuluvatele Tallinna eakatele, kellel puuduvad lähedased ja kel võib olla endiselt ohtlik raamatukogu külastada, pakutakse koduteenindust – teavikute tasuta kojutoomise teenust. Koolitusi ja raamatukogutunde viiakse läbi videosildade vahendusel, jätkuvad ka lastele ettelugemine, seenioride Skype vestlusklubi jm tegevused. Raamatukoguhoidjad ootavad endiselt lugejate päringuid nii kirjanduse ja uurimistööde vallas kui ka igapäevaelu puudutavates küsimustes.

Erinevates keeltes raamatuid saab laenata e-raamatukogudest ELLU, OverDrive ja RBdigital. ELLU pakub peamiselt eestikeelset kirjandust, OverDrive inglis- ja venekeelseid e-raamatuid ja audioraamatuid ning RBdigital võõrkeelseid e-ajakirju. Lugemissoovitused leiab Tallinna Keskraamatukogu kirjandusblogist.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.