Venemaa propaganda edu selles seisnebki, et valesid tambitakse järjekindlalt, seal ainult jaburused ongi. Kõige krooniks on aga ütlemine, et Venemaa pole kunagi kellelegi kallale tunginud.

Toomas Alatalu, väliskommentaator
Keskraamatukogu taasavab järk-järgult põhiteenuseid (0)
08. mai 2020
Ilja Matusihis

Raamatute tagastamisega kiirustada ei ole vaja, kuna raamatukogu pikendab lugejate käes olevate teavikute tagastustähtajad ka peale eriolukorra lõppemist.

Tallinna Keskraamatukogu hakkab e-teenuste kõrval järk-järgult taasavama teenuseid, mis eeldavad raamatukokku tulekut. Arvestama peab siiski mitmete piirangutega nii eriolukorra perioodil kui ka peale seda. 

Paberraamatute koju laenamise võimalus, mida lugejad juba väga ootavad, taastatakse alates 18. maist nendes osakondades ja haruraamatukogudes, mille ruumid võimaldavad teenust ohutult pakkuda. Teavikuid saab koju laenutada ettetellimisel ja kontaktivabalt. Teavikuid on võimalik ette tellida alates teenuse taastamise päevast. Lugejail palutakse raamatukogu külastamisel järgida kõiki kehtestatud ohutusreegleid ja piiranguid. Raamatukogu tagab kohapeal desinfitseerimisvahendite olemasolu.

Raamatute tagastamisega kiirustada ei ole vaja, kuna raamatukogu pikendab lugejate käes olevate teavikute tagastustähtajad ka peale eriolukorra lõppemist. Alates järgmisest nädalast, 11. maist saab juba siiski kindlatel kellaaegadel kõigisse Tallinna Keskraamatukogu osakondadesse ja haruraamatukogudesse laenatud teavikuid tagastada. Seda võimalust palub raamatukogu kasutada juhul, kui see on tingimata vajalik. 

Alates 18. maist saab võõrkeelse kirjanduse osakonnas ja mõnes haruraamatukogudes kasutada arvutit, broneerides selleks aja. Teenust pakutakse möödapääsmatuteks vajadusteks (nt riigi e-teenuste kasutamine, maksete tegemine) ning arvutiseansi pikkus on piiratud.

Teenuste ja raamatukoguruumide avamist jätkatakse järk-järgult vastavalt olukorrale Tallinnas. Raamatukogu palub piirangute osas mõistvat suhtumist. Täpsem info lahtiolekuaegade, ohutusreeglite jm kohta avaldatakse raamatukogu veebilehel

Raamatukogu jätkab ka eriolukorra ajal loodud uute teenuste osutamist. Säilib tasuline võimalus tellida teavikuid pakiautomaati. Koroonaviiruse riskigruppi kuuluvatele Tallinna eakatele, kellel puuduvad lähedased ja kel võib olla endiselt ohtlik raamatukogu külastada, pakutakse teavikute tasuta kojutoomise teenust. Videosildade vahendusel viiakse läbi koolitusi ja raamatukogutunde, jätkuvad ka ettelugemine lastele, seenioride Skype vestlusklubi ja teised tegevused. Raamatukoguhoidjad ootavad endiselt lugejate päringuid nii kirjanduse ja uurimistööde vallas kui ka igapäevaelu puudutavates küsimustes.

Eri keeltes raamatuid saab laenata e-raamatukogudest ELLUOverDrive ja RBdigital. ELLU pakub peamiselt eestikeelset kirjandust, OverDrive inglis- ja venekeelseid e-raamatuid ja audioraamatuid ning RBdigital võõrkeelseid e-ajakirju. Lugemissoovitused leiab Tallinna Keskraamatukogu kirjandusblogist.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.