"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
18 protsenti õpilastest on loobunud riigieksami sooritamisest (0)
12. mai 2020
Scanpix

"Mõned õpilased loobusid mõlemast riigieksamist, kuid enim loobuti ühest eksamist - matemaatika eksamist," rääkis SA Innove pressiesindaja Mari Annus. 

Kuna riigieksamite sooritamine on sel kevadel vabatahtlik, loobus 18 protsenti riigieksami sooritamisest, vahendas BNS. 

“Hetke seisuga saame öelda, et 18 protsenti eksamitest loobuti. Eksamisoorituste arv on kokku 18 551, kuid see ei ole õpilaste arv, sest registreeruti mitmele eksamile. Riigieksamitele registreerunud eksaminandide arv oli 10 860. Mõned õpilased loobusid mõlemast riigieksamist, kuid enim loobuti ühest eksamist – matemaatika eksamist,” rääkis Annus. 

Loobujatel tuli Innovele sellest teada anda esmaspäevaks. Soovi korral on kõigil võimalik osaleda sügisel toimuvatel lisaeksamitel.

Riigieksamite sooritamine ei ole sel kevadel gümnaasiumi lõpetamise tingimus ja riigieksamite tegemine on vabatahtlik. Eksaminandid, kes olid ennast 20. jaanuariks eksamitele registreerinud, võivad sooritada matemaatika ja eesti keele või eesti keele teise keelena riigieksami. Riigieksamid tuleks õpilasel teha kindlasti juhul, kui on plaanis edasi õppida erialal, kus nõutakse sisseastumisel riigieksamite tulemusi, soovitab Innove. 

Eesti keele riigieksam toimub 29. mai, eesti keele eksam teise keelena 1.–3. juunil ning matemaatika eksam 5. juunil. Inglise keele riigieksamit tänavu kevadel ei toimu.   

Kui õpilane soovib riigieksamit sooritada, siis polnud vaja midagi teha, sest tema andmed on juba eksamite infosüsteemis olemas. Innove edastab õpilasele eksami toimumise aja ja koha e-posti teel hiljemalt seitse päeva enne eksami toimumist. 

Rahvusvahelistele võõrkeele eksamitele registreerunutega võetakse Innove poolt ühendust ja antakse täiendav eksamikorraldust puudutav info. 

Võimalus sooritada eksamid ka sügisel

Cambridge Assessment English C1 Advanced Innove poolt korraldatud eksam toimub 12.-22. juunil, sealjuures kirjalik eksam 20. juunil. C1 Advanced eksamil saavad osaleda isikud, kes õppisid sel ajal gümnaasiumi lõpuklassis või kutsekeskhariduse tasemel lõpukursusel.  

Goethe-Zertifikat B1- ja B2-taseme eksam saksa keeles toimub 8.-11. juunil.

Prantsuse ja vene keele rahvusvahelised eksamid juunis ei toimu. Innove saadab  täiendava teabe eksamite aegade kohta juunikuu jooksul. Täpsem info rahvusvaheliste võõrkeele eksamite kohta on leitav Innove kodulehelt. 

Riigieksamite tulemused on teada hiljemalt 30. juunil ja õpilastele väljastatakse elektroonilised riigieksamitunnistused hiljemalt 1. juulil.   

2020. aasta kevadel läbi viidavate riigieksamite lisaeksamid korraldatakse käesoleva aasta sügisel. Täpsem info avaldatakse Innove kodulehel.

Riigieksameid korraldab SA Innove. Innove on Eesti hariduse kompetentsikeskus. Personaalse hariduse edendajana töötab Innove välja õppimist ja õpetamist toetavaid uuenduslikke lahendusi,  korraldab eksameid, teste ja uuringuid. Rajaleidja võrgustiku kaudu pakub Innove tasuta haridustugiteenuseid.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.