"Kõik head või halvad asjad maailmas on kiiksuga inimeste tehtud."

Urmas Sõõrumaa, ärimees
VIDEO! Tänavanimede kujunemisloost Kadrioru ja Raua asumi näitel (0)
18. mai 2020

Mis rolli mängib tänavanimi, kuidas ta mõjutab paigavaimu, seda uuris Maris Johannes koos keeleteadlase Peeter Pälliga saates "Tallinna panoraam". 20. sajandi alguses olid Tallinnas uulitsad, pärast Vabadussõda võeti kasutusele liiginimi - tänav. Rahvusliku vaimustuse tuules algas nn uulitsasõda.

Nii Johannes Voldemar Veski kui Johannes Aavik olid ühte meelt, et tänav kuulub maaellu ja on tuletatud karjatänavast. Linnas on ikka uulitsad.  Uulits on vana laensõna, mis esineb juba Stahli-aegsetes tekstides. Eesti Vabariigi ajal pakuti välja ka uudissõna uul, mis pidi lepitama tänava-uulitsa vaidluse vaenupooli. Alles 1930ndatel sai vaidlus ühele poole ja liiginimi  tänav võitis. Nüüd on tänavad kolinud linna ja maal on teed.

20. sajandi alguse Kadriorg oli tuntud suvituspiirkond, mida iseloomustasid toonased nimed – Salongi tänav, Datši tänav (sõnast datša). Eesti Vabariigi algaastatel võeti ette nimede eestistamine ja nii tekkis siia kimp  haritlasete nimelisi tänavaid (Koidula, Weitzenbergi, Wiedemanni, Köleri). Tegu on 1923. aastal Tallinna volikogu poolt kinnitatud tänavate nimekirjaga, mis kajastab toonaseid väärtushinnanguid. Samal ajal lahkusid elust Jaan Poska ja Jüri Vilms, kes said Kadriorgu omanimelised tänavad. Kultuuritegelaste nimelised tänavad elasid üle okupatsiooniajad. Poska ja Vilmsi nimed vajasid väljavahetamist.

Peeter Pälli arvates on Raua tänav oma nime saanud ühe vana rauatöökoja järgi, mis asus tänase Raua ja Vase tänava nurgal. Ja seejärel anti nimed juba Tina, Hõbeda, Terase ja Pronksi tänavale.

“Tallinna panoraam”:

Kanal 11, pühapäeviti 17.30 kuni 18.30.

Kanal 2 (kordus), esmaspäeviti 13.00

Kanal 11 (kordus), esmaspäeviti 5:45

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.