“Kui vanemad lähevad lahku, on nad ise kriisis ja käituvad sageli nagu lapsed. Nende laps satub siis oma vanemate, kahe väikese lapse tasemel käituva täiskasvanu vahele."

Ly Rüüs, Mustamäe sotsiaalhoolekande osakonna juhataja
Raivo Aeg: põhiseadust ei tohi kasutada malakana (1)
15. juuni 2020
Mats Õun

"Meil on olnud stabiilne riigivõim, mida pole kordagi kõigutanud erakorralised valimised. Isegi eriolukordi on olnud vaid üks ja seegi oli välismaist päritolu," tõdes justiitsminister Raivo Aeg.

Aeg ütles täna põhiseaduse 100. aastapäevaks valminud rändnäituste arvamisel, et põhiseadust kasutatakse liiga tihti malakana, millega tõrjuda mitte meeldivaid muudatusi ning kutsus üles põhiseaduse mõtet tutvustama, vahendas BNS. 

Täna avati Tallinnas Suur-Ameerika 1 esisel väljakul Vabamu rändnäitus “Sinu, Minu, Meie riik” ja Rahvusraamatukogu rändnäitus “Oma riik, oma seadus. Põhiseadus 100”.

Aeg ütles, et 1920. aastal vastu võetud põhiseadust nimetati ka veel hulk aastaid hiljem Euroopa moodsaimaks põhiseaduseks. “Selleks oli kindlasti ka põhjust. Juba esimeses põhiseaduses olid kirjas mitmed kodanike põhiõigused ja vabadused, mis on tänapäevani osa meie riigi väärtustest. Näiteks üldine valimisõigus, tsensuuri puudumine, riigivõimu seaduslikkuse põhimõte,” ütles Aeg.

Kehtivas põhiseaduses moodustab põhiõiguste, vabaduste ja kohustuste peatükk peaaegu veerandi Eesti põhiseaduse tekstist. “Selle osa loomisel oli meie põhiseaduse autoritele eeskujuks Euroopa inimõiguste konventsioon, mis hakkas Eesti suhtes kehtima alles 1996. aastal, neli aastat pärast põhiseaduse jõustumist. Nii et tänu põhiseadusele täideti Eestis Euroopa inimõiguste konventsiooni nõudeid tegelikult juba neli aastat enne seda, kui konventsioon ise Eestis üldse kehtima hakkas,” märkis Aeg.

Põhiseadus võeti vastu haruldases üksmeeles

“Kindlasti tuleb täna meenutada ka seda, et praegune põhiseadus võeti vastu haruldases üksmeeles. 28. juunil 1992 toetas rahvahääletusel praegust põhiseadust 92 protsenti hääletamas käinud kodanikest. Sellist üksmeelt on raske leida mitte ainult Eesti, vaid ükskõik millise demokraatliku riigi rahvahääletuste ajaloost,” ütles Aeg.

Minister märkis, et võib-olla just selle üksmeelse algtoetuse tõttu on Eesti põhiseadus ajahambale nii hästi vastu pidanud ja väga hästi teeninud. “Meil on olnud stabiilne riigivõim, mida pole kordagi kõigutanud erakorralised valimised. Isegi eriolukordi on olnud vaid üks ja seegi oli välismaist päritolu. Meie riik on saanud rahulikult, ilma suurte tagasilöökideta kiirelt areneda ja õnnestunud põhiseadusel on selles kindlasti tähtis roll.”

“Üks asi teeb mulle siiski muret. Mulle tundub, et me kasutame liiga sageli põhiseadust malakana, millega tõrjuda kõiki muudatusi, mis meile ei meeldi. Väga paljud vaidlused kipuvad väga kiiresti jõudma väiteni: seda ei tohi teha, sest see on põhiseadusega vastuolus. Kas mingi asi ka tegelikult põhiseadusega vastuolus on, seda saab lõplikult kontrollida ainult kohtus. Ja kuna võimalikku vastuolu põhiseadusega on väga keeruline kontrollida, siis on seda väidet ka väga mugav kasutada ja kuritarvitada,” lusus minister.

“Ma näen ohtu selles, et kui me liiga kergekäeliselt või lausa ilmaasjata püüame meile mitte meeldivaid muudatusi takistada põhiseadusele viidates, siis võib mitte ainult rahval, vaid ka otsustajatel endil lõpuks tekkida mulje, et meie põhiseadus on ajale jalgu jäänud ja vajab põhjalikku ümbertegemist. Nii see kindlasti ei ole. Meie põhiseadus on igati ajakohane ja võib vabalt veel sada aastat meid edukalt teenida.”

Justiitsministeerium kutsub kõiki inimesi põhiseaduse 100. sünnipäeva puhul sotsiaalmeedias teada andma, milline põhiseaduse paragrahv on neile kõige südamelähedasem ja miks ta seda on.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

staarpoliitik
15. juuni 2020 18:11
https://et.wikipedia.org/wiki/P%C3%B5hiseaduse_Pilsner