"Kõik head või halvad asjad maailmas on kiiksuga inimeste tehtud."

Urmas Sõõrumaa, ärimees
Riigikogu ei toetanud välistööjõu töölubade pikendamise eelnõu (0)
06. juuli 2020
Mats Õun

Eelnõu eesmärk oli hoida juba Eestis töötavat välistööjõudu, mis täidaks vajaduste lünki, mida tööjõu vaba liikumise peatumisel ei saa täita Eesti elanike arvel.

Riigikogu arutas erakorralisel istungjärgul Eesti Reformierakonna fraktsiooni algatatud välismaalaste seaduse muutmise seaduse (tööjõukriisi leevendamine) eelnõu (192 SE), mis nägi ette pikendada 17. märtsi seisuga Eestis tööd omavate välistööjõu töölubasid kuni 31. detsembrini 2020. Riigikogu lükkas eelnõu lükati esimesel lugemisel tagasi.

Eelnõu eesmärk oli hoida juba Eestis töötavat välistööjõudu, mis täidaks vajaduste lünki, mida tööjõu vaba liikumise peatumisel ei saa täita Eesti elanike arvel. Kõige teravam on olukord põllumajanduses hooajatöödel, kuid ka ehituses, tööstuses, sotsiaalhoolekandes ja mujal on välistööjõu kaotus korvamatu.

Läbirääkimistel võtsid sõna fraktsioonide esindajad Ivari Padar (SDE), Kersti Sarapuu(K), Helir-Valdor Seeder (I), Jaak Valge (EKRE) ja Kaja Kallas (R).

Padari sõnul on võõrtööliste välja saatmine 31. juulil ilmselgelt läbi kaalutlemata poliitiline kapriis. Seepärast toetab SDE fraktsioon selle eelnõu menetlemist. Sarapuu kiitis valitsuse täna hommikul tehtud otsust välistööjõu probleemide lahendamise kohta. Tema arvates pole see eelnõu jätkusuutlik olukorra lahendamise kohta. 

Seeder selgitas valitsuse tänasel istungil langetud otsust, millega taastatakse koroonaviiruse eelne olukord välistööjõu kasutamisel, mis peab vastama tervisekontrolli nõuetele. Valge sõnul ei saa EKRE hääletada selle eelnõu poolt, sest odava tööjõu sissetoomisega süvendame slaavitaustaga inimeste Eestisse elama asumise soodustamist.

Tema hinnangul hoiab odava tööjõu kasutamine meie üldise töötasu madalal, samas kummitab Eestit tööpuudus, mida peaksime lahendama sisemiste reservide arvel. Kallas avaldas heameelt, et opositsiooni surve kandis vilja ja valitsus oli sunnitud täna pakkuma välja oma lahenduse. Täna valitsuse pakutud otsus on lahendus iseenda tekitatud probleemile. Suurem mure on, et valitsus teeb oma tegevusega riigist suletud provintsi. Kui täna hääletatakse menetlusest välja, siis võib tekkida olukord, kus suur hulk lehmi võib jääda lüpsmata.

Ettepaneku eelnõu esimesel lugemisel tagasi lükata tegi Eestimaa Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsioon. Hääletus: 52 poolt, 42 vastu. Eelnõu langes menetlusest välja.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.