"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Eesti väljendab muret sõnavabaduse piiramise üle Valgevenes (2)
16. juuli 2020
Albert Truuväärt

"On kahetsusväärne, et eelseisvate presidendivalimiste taustal ei ole Valgevene ametivõimud taganud õigusriigi toimimist ega konkureerivat poliitilist keskkonda," ütles välisminister Urmas Reinsalu.

Eesti väljendab jätkuvat muret rahumeelsete kogunemiste ja sõnavabaduse piiramise üle Valgevenes lähenevate presidendivalimise kontekstis, vahendas BNS. 

Reinsalu tõi esile, et viimastel päevadel on kinni peetud rahumeelseid meeleavaldajaid, inimõiguste kaitsjaid ja ajakirjanikke. “On kahetsusväärne, et eelseisvate presidendivalimiste taustal ei ole Valgevene ametivõimud taganud õigusriigi toimimist ega konkureerivat poliitilist keskkonda, takistades potentsiaalsete kandidaatide registreerimist. Sellised ebaproportsionaalsed ning põhjendamatud piirangud ei vasta rahvusvaheliselt kehtivatele standarditele,” ütles Reinsalu.  

“Samuti on kahetsusväärne, et OSCE demokraatlike institutsioonide ja inimõiguste büroo (ODIHR) ei saanud Valgevene võimudelt õigeaegset kutset 9. augustil toimuvate presidendivalimistele vaatlusmissiooni saatmiseks,” ütles välisminister. 

Eesti kutsub üles Valgevene võime tagama vabad ning õiglased presidendivalimised ja viivitamatult vabastama inimõiguste kaitsjad, aktivistid, ajakirjanikud, poliitilised oponendid ja rahumeelsed meeleavaldajad, tagades nende põhiõigused. 

Kommentaarid (2)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

operatiivruum Idas
17. juuli 2020 07:51
Mingite joodikute na troihh kuskil laanes tekitas Ida-Euroopas üüratu operatiivruumi mille täitmine ülimalt keerukas nõuab ressurssi ja aega. Nii ka Batka nn Belaja Russiga elik Belarussiga tegelt mingit kindlust mis sealkandis saab ei ole täpselt sama mis nn U kraiinaga Üüratu Ääremaaga. Kuid Batkat tuleb tunnustada mees suutis oma rahva enamasti sälitada olgugi kolkhooznikud kuid inimhing on alles suur asi kas mitte Lindad ja Kalevid ikka naabri heasoovlikuses Soome sillast siis. Impeeriumi tugevnedes mis saab vabast operatiivruumist selles küsimus Batka ja tema poegade Belaja Rossija puhul. Järsku tubli Jared koos hurmava Ivankaga namestnikuks Belarussi ikkagi Belarusskii partizan. On operatiivruumi Idas vähemalt teat aeg veel.
despoodist isevalitseja
16. juuli 2020 21:28
Äärmiselt vaoshoitud statement tõeline euruspiik Prüssel kogu hiilguses ja mannetuses. Seltskonnale Batka on tavaline isevalitseja kelle põhieemärk totaalse võimu igati nett üleandmine oma pojale isevalitsuslik pärandatav monarhia siis momendil nn vabariigi vormis. Tegelt ainus probleem poegi ju kolm kaks vanemat ja noorim Kolja siis. Tegelt paneb mõtlema teab mõni eestlastest Ottomanide troonipärimise traditsioone?