"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO: Tallinn tõttab appi haigetele lastele (0)
17. august 2020
Albert Truuväärt/ Foto on illustreeriv

"Kui laps on haige ja vanem on mures, otsib ta ikka abi sealt, kust vähegi saab. Et mitte koormata nii palju kiirabi ja perearste, oleks uus projekt lahendus," märkis abilinnapea Betina Beškina.

Kuidas käituda, kui laps jääb haigeks ning ühel või teisel põhjusel perearsti vastuvõtule ei pääse? Kas kutsuda kiirabi, minna EMO-sse või oodata, mil viimaks satub vastuvõtuaeg? Et haige laps ei jääks hädas olles abita, ega peaks erakorralise järjekorras ootama, paneb Tallinn sügisest tööle eraldi brigaadi, mis hakkab sõitma haigete laste juurde koju. 

Teenekas lastearst Adik Levin kirjeldas teenust: “Kui arst tuleb koju, ta vaatab ja kuulab lapse kopse, ja siis otsustab. Kui ta näeb, et asjad on tõsised, viib ta lapse tõepoolest haiglasse. Kui asjad ei ole hullud, määrab arst vastava ravi: kui vaja, kirjutab välja retsepti.”

Pilootprojektina läheb esialgu käima üks brigaad, kus hakkavad vahetustega tööle Tallinna lastehaigla lastearstid. 

Kuidas suhtuvad uudisesse vanemad?

Laste mänguväljaku tänavaküsitluses emadelt pärides vastas üks väikelapse ema: “Kui laps on haige, eelistan kindlasti arsti koju kutsuda. Polikliinikus on rohkem lapsi, kes on haiged ning mu laps võib külge saada veel midagi muud.” Teinegi ema arvas sama: “Haige lapsega ei soovi ringi liikuda, heameelega kutsuks koju kui see võimaus oleks.” Kolmas ema meenutas, et pere on seda võimalust tihti kasutanud mujal elades: “See ei ole küll alati olnud tasuta, kuid teenus on väga teretulnud.”

Dr Levin jätkas: “Laste vältimatu abi loodi vist 40–45 aastat tagasi ja töötas väga hästi. 1990ndate aastate alguses käisid meil Rootsi ja Saksa arstid, kes ütlesid: teil on ideaalne süsteem, ärge seda lammutage. Nüüd perearstid kodudes ei käi. Muidugi, nad peavad tegelema kõigega. Aga kui laps jääb haigeks öösel või laupäeval-pühapäeval, kust ta abi saab? Mõistagi, nüüd on kõikidel autod ja sõidetakse EMO-sse. Ka see on hea võimalus, aga kui on viirushaigusi palju, kujutage ette, mis EMO-s võib toimuda…”

Brigaadi käivitamise üks lootus on vähendada ka Tallinna Kiirabi koormust. “Kui meil on aastas umbes 100 000 väljakutset Tallinna linnas ja lähiümbruses, siis neist umbes 40 000 on sellised patsiendid, kes pärast kiirabi visiiti koju jäävad – neid ei ole vaja haiglasse viia,” rääkis Tallinna kiirabi peaarst Raul Adlas. “Nendest pool ehk umbes 20 000 teadsid juba kiirabi kutsumise ajal, et nad ei vaja kiirabi ega haiglasse minekut, aga neil on tarvis meditsiinilist abi või nõuannet. See kontingent jagunebki suures plaanis kaheks: ühed on vanemaealised inimesed ja teine väga suur rühm ongi väikeste laste vanemad, kel on kodus haiged kas mitu last korraga, või on laps jäänud haigeks ajal, mil vanemal ei ole võimalik perearsti juurde minna nädalavahetusel või pühade ajal. Sageli on need Tallinnasse sõitnud inimesed, kellel ei ole siin perearsti ehk neil ei olegi varianti minna oma perearsti juurde.”

Koduarstide brigaad hakkab abi osutama selle aasta oktoobri või novembri jooksul. Tervisemure korral saavad abi kuni 12-aastased lapsed.

“Selle teenusega me tahame pakkuda lisavõimalust, mis annaks lapsevanematele kindlustunnet, et ka nädalavahetustel või õhtul saab laps meditsiinilist abi,” kommenteeris Tallinna abilinnapea Betina Beškina. “Kõik juhtumid ei ole sellised, mis nõuaksid kiirabi tulekut ega EMO-sse minekut ja me teame, et Lastehaigla EMO on üsna koormatud – päevas pöördub sinna umbes 75 last oma muredega. Tänu sellele tekkis mõte, et oleks hea, kui arsti oleks võimalik kutsuda koju.”

Beškina sõnul kuulub brigaadi kindlasti lastearst või üldarst. 

Ent millal minna haige lapsega EMO-sse ja mis puhul kutsuda kiirabi? “Oleme koostöös arstidega välja töötanud skeemi, mis aitab lapsevanematel otsustada, kuhu pöörduda,” selgitas Beškina. “Need materjalid on kättesaadavad haiglates ja perearstikeskustes. Kõigepealt helistavad vanemad perearstikeskusesse või perearsti infoliinile, kus saab arstiga konsulteerida. Kui on juhtum, mis nõuab vältimatut arstiabi, on kindlasti lahendus EMO, aga nagu ma juba ütlesin, ei ole need juhtumid alati EMO või kiirabi juhtumid. Kiirabi statistika näitab, et rohkem kui pooled juhtumitest ei nõua hospitaliseerimist. Samas, kui laps on haige ja vanem on mures, otsib ta ikka abi sealt, kust vähegi saab. Et mitte koormata nii palju kiirabi ja perearste, oleks uus projekt lahendus. Eriti praegu, koroonaviiruse leviku ajal on selge, et haigena ringi liikuda ei ole hea mõte, sest me ei tea kunagi, mis haigusega meil täpselt tegemist on, ja kui peres ei ole autot, võib ühistranspordi või taksoga liikudes nakkust edasi anda. Parem on variant, et arst tuleb koju – kasvõi kaitseülikonnas kui vaja – siis ei teki viiruse levikut.”

Beškina lisas, et temagi kuuldu põhjal on projekt saanud lapsevanemate poolt head tagasisidet. “Ise lapsevanemana võin öelda, et ka mina ootan projekti käivitumist, sest see on vajalik teenus, mis ei ole ammu kättesaadav.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.