"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Pirita rannast on suvel koristatud 300 tonni adru (0)
26. august 2020
Pirita LOV

"Pirita rannaalalt, mille pikkus on kaks ja pool kilomeetrit, on tänavu koristatud peaaegu 300 tonni pruunadru ja vetikaid. See pole küll rekordkogus, aga kõvasti üle keskmise. Mõnel suvel on adru olnud isegi 400 tonni jagu, kuid on olnud hooaegu, kus adru on rannas olnud alla paarisaja tonni," sõnas Pirita linnaosa vanem Tõnis Liinat.

Pirita supelranda kimbutab põhjatuulte korral randa uhutud mereprügi ehk adru. Selle nuhtlusega võideldes tuleb ühe koristusega rannast ära vedada isegi kuni 60 tonni adru.

Kui suur kogus adru korraga koristada tuleb, oleneb ilmast, eelkõige tuule suunast. “Kui puhuvad põhjakaarte tuuled, toob see randa ka kõvasti adru ja siis käib rannaribal varahommikul kibe koristustöö, sest kella kaheksaks peab rand puhas olema,” lisas Liinat. Ühe koristusega kokku kogutud ja ära veetud rekordkogus on 60 tonni adru, aga on ka paarikümnetonniseid “saake”.

“Adru tuleb rannast kindlasti koristada, sest kaldale uhutud adru ja mere orgaaniline aine põhjustavad lagunedes väga ebameeldivat lõhna,” nentis Liinat.

Teine mahukam töö rannahooajal on liiva sõelumine. Seda tehakse Pirital umbes kahe nädala tagant ning sel hooajal on 77 500 ruutmeetrisel alal sõelutud liiva seitse korda. “Liiva sõelumise eesmärk on puhastada see prügist. Kõige rohkem tuleb liivast välja pudelikorke ja sigaretikonisid,” tõdes Liinat. Ta lisas, et ehk aitab nende mahaloopimist vähendada ka tänavune maailmakoristuspäeva kampaania, mis keskendub väikeprügi ohtlikkusele merele.

Seitse korda on hooldaja rannaala kogu ulatuses planeerinud liiva, et tasandada liivalosse ja urge, mida külastajad liivale ehitavad ja kaevavad.

“Igal hommikul kella kaheksaks tühjendatakse kõik rannaalal asuvad 82 prügikasti, puhastatud on rannateid ja parkimisalasid,” loetles linnaosavanem hooldustöid.

Pirita rannas lehvib ka tänavu rahvusvaheline ökomärgis Sinilipp, mis näitab, et supelrand on keskkonnahoidlikult majandatud ning ümbrus puhas ja turvaline.

Pirita randa hooldab GT4U Eesti OÜ, aasta ringi tehtavad rannahooldustööd lähevad maksma 143 875 eurot.

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.