"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Boroditš: näomask ühissõidukis on peagi uus norm (1)
01. september 2020
Ilja Matusihis/ Foto on illustreeriv

"Näomaski kasutamine ühistranspordis maandab kindlasti nakatumise riske. Seega teades, et päeva jooksul ootab ees sõit ühistranspordiga, ärge unustage võtta näomaski kaasa," märkis Põhja-Eesti Regionaalhaigla kiirabikeskuse juhataja Arkadi Popov.

September muudab linnaliikluse taas tihedamaks ning ka nõudlus ühistranspordi järele kasvab. Olukorras, kus viirushaiguste, sh SARS-COV2 viiruse levik on päevakorras, tuleb nii ühistranspordi teenusepakkujal kui ka kõigil reisijatel ühistelt pingutada, et sõit oleks maksimaalselt ohutu. Käte puhastamine enne ja pärast ning näomaski kandmine maandab kindlasti nakatumise riske ja annab kaasreisijatele turvatunde.

Tallinna Linnatranspordi AS-i juhatuse esimees Deniss Boroditš kutsub kõiki ühistranspordi kasutajaid algaval sügishooajal üles mõistlikule tervisekäitumisele, et tagada turvaline linnatransport nii endale kui kaasreisijatele. 

“TLT tagab kõikide pealinna ühissõidukite regulaarse kontaktpindade puhastuse ja desinfitseerimise, kuid kuna september toob kaasa ühistranspordi reisijate arvu kasvu, on vajalik, et kõik kaasreisijad üksteistest hooliks ja aitaksid vähendada võimalikku nakatumise riski,” nentis Boroditš. 

Ta tõi esile, et kevad-suvel on Tallinna Linnatranspordi AS testinud erinevaid puhastusvahendeid ja meetodeid, et olla valmis sügishooajaks, mil üldine viirushaiguste levik tavapäraselt on kasvanud. “Kõiki ühissõidukeid puhastatakse mitu korda päevas. Lisaks desinfitseerime kontaktpindasid. Samuti testime pealinna ühissõidukites nano- jmuudel tehnoloogiatel põhinevat puhastustehnoloogiat, et tagada pikaajalisem kontaktpindade puhtus,” kinnitas Boroditš. 

Ka terved hoidku distantsi

Popov selgitas, et kõikide prognooside kohaselt ei kao koroonaviirus lähitulevikus Eestist kuhugi, samas elu peab jätkuma ning inimesed peavad õppima elama viirusega nii, et nakatumisrisk oleks minimaalne. “Ühistranspordi teenusepakkujad teevad kõik endast oleneva selleks, et tagada reisijatele ohutu teenus, kuid palju sõltub just reisijatest endist. Kui inimesel või tema lähedasel on ilmnenud viirusnakkuse nähud, tuleb jääda koju ja vältida ühistranspordi kasutamist ning avalikke kohti,” rõhutas Popov. 

Tervetel inimestel soovitas Popov ühistranspordis hoida kaasreisijate vahel võimalusel distantsi, puhastada käsi enne ja pärast ühissõidukiga sõitmist desinfektsioonivahendiga. “Näomaski kasutamine ühistranspordis maandab kindlasti nakatumise riske. Seega teades, et päeva jooksul ootab ees sõit bussi, trolli, trammi või rongiga, ärge unustage võtta näomaski kaasa. Sellega kaitsete end ja loote turvatunde teistele kaassõitjatele,” rõhutas Arkadi Popov. 

TLT juhatuse esimees nentis, et isegi kui sõiduk on puhas, siis viirused levivad inimeselt inimesele ning seega on viiruste perioodil mõistlik kasutada kas ühekordset või korduvalt kasutatavat näomaski. “Näomask avalikus ruumis, sh tipptunni ühissõidukis, on peagi uus norm, mis aitab reisijal ennast ja kaasreisijaid hoida,” sõnas Boroditš.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Viirus
1. sept. 2020 15:15
Äkki hr. Popov vaatab üle kusagil kopitama läinud viroloogia konspektid ja kordab üle viiruse mõõtmed ja kõrvutab need kirurgilise maski materjali lõime mõõtmetega. Ja peale kordamist, mis pidi tarkuse ema olema, ja sisekaemust mõtleb, kas ikka valitud amet vastab teadmisetele