"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Läti võib panna Eesti COVID-19 riikide "kollasesse nimekirja" (0)
02. september 2020
Albert Truuväärt/ Foto on illustreeriv

Välisminister Urmas Reinsalu sõnul ütles Läti välisminister eile, et nad on nõus arutama Balti mulli reeglite muutmist, kuid kui selles ei leita kolmepoolset kokkulepet, siis hakatakse koroonareegleid Eestile ja Leedule kehtestama.

Eestist võib saada reedeks Läti niinimetatud kollase nimekirja riik, mis tähendab, et COVID-19 nakkusjuhtude hulga tõttu tuleb sealt saabuval inimesel jääda 14 päevaks eneseisolatsiooni, vahendas BNS Läti haiguste kontrolli ja ennetuskeskuse nakkushaiguste osakonna juhatajat Jurijs Perevoščikovst.

Perevoščikovs märkis, et nakkusohtu ei mõjuta ainult juhtumite arv, vaid ka reisijate hulk antud riigist. Näiteks pole Leedus ja Eestis nakatumise tase nii kõrge kui Hispaanias, kuid esimesest kahest tuleb Lätti oluliselt rohkem reisijaid.

Leedus oli teisipäevastel andmetel 16,8 koroonaviiruse nakkusjuhtu 100 000 elaniku kohta, mis ületab kehtestatud 16 juhtumi piiri, ütles epidemioloog. Eestis on viimase 14 päeva haigestumus 100 000 inimese kohta 15,7.

Reinsalu sõnul ütles Läti välisminister eile, et nad on nõus arutama Balti mulli reeglite muutmist, kuid kui selles ei leita kolmepoolset kokkulepet, siis hakatakse koroonareegleid Eestile ja Leedule kehtestama. “Eesti huvi on täielikult seda mulli säilitada, esitasime oma ettepanekud teatud meetodite muutmise osas,” ütles välisminister Postimehele.

Kui reedel peaks nakkuskordaja üle 16 tõusma, siis laupäevast alates hakkab eestlastele Lätti minnes kehtima isolatsiooninõue. “See tähendab, et kaup saab liikuda, kuid tuleb arvestada Läti reeglitega  – tuleb tervisedeklaratsiooni täita ja kaks nädalat karantiinis olla,” selgitas minister. 

Välisministri sõnul oleks see hoop Lätist tulevale turismile. “Kui me eeldame, et inimesed on seadusekuulekad, siis suure tõenäosusega nad väldivad riigi külastamist, kust naastes peavad nad kaks nädalat karantiinis olema,” märkis Reinsalu. 

Lätis on 4,2 juhtumit 100 000 elaniku kohta, mis on viimase kahe nädala Euroopa madalaim näitaja. Läti teeb päevas keskmiselt 1900 COVID-19 testi, neist on positiivseid umbes 0,4 protsenti. Nädalas avastatakse 15-56 koroonapositiivset, mis tähendab, et nakkus ei ole levinud.

Euroopas on uute nakkusjuhtude arv viimase kahe nädalaga peaaegu kolmekordistunud. Kahe nädala eest oli Euroopas keskmiselt 16 nakkusjuhtu 100 000 elaniku kohta, nüüd aga 46. Lätis on suur osa ehk 33 protsenti uutest koroonanakkustest imporditud. Kõige sagedamini on need seotud reisidega Ühendkuningriigist, Ukrainast, Venemaalt, Eestist ja Prantsusmaalt.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.