"Kõik head või halvad asjad maailmas on kiiksuga inimeste tehtud."

Urmas Sõõrumaa, ärimees
Termokaamerad mõõdavad palavikku käigu pealt ja mitmel õpilasel korraga (0)
07. september 2020
Scanpix

"Meie valisime tohutu suure hulga pakkumiste seast massmõõtmise seadme, millega saab hommikuti temperatuuri mõõta korraga mitmel kooli sisenejal," lausus Saksa gümnaasiumi direktor Kaarel Rundu. "Kooli kriisimeeskond koos valvuriga hakkab igal hommikul sisenejaid kaamera abil jälgima ja vajadusel tuleb appi ka medõde."

Termokaameratega võtab õpilaste kehatemperatuuri mõõtmine vähem aega ning keegi ei pea tropis sissepääsu juures ootama. Tallinna koolid soetavad termokaameraid õpilaste ja õpetajate temperatuuri mõõtmiseks, et hoida haiged tervetest eraldi. Saksa gümnaasium on juba mõõtja välja valinud ja ära tellinud. Kooli direktor Kaarel Rundu loodab selle lähiajal välisukse juurde ka üles seada.

Kaamera eelis kraadiklaaside ees on, et inimeste kehatemperatuuri pole vaja mõõta ükshaaval, vaid seda saab teha liikumise pealt suurel hulgal inimestel. See võtab vähem aega ning keegi ei pea tropis sissepääsu juures ootama. Kui kellegi kehatemperatuur on üle normi, mõõdab kooli medõde lapse veel kraadiklaasiga üle. Kui palavik leiab kinnitust, saadetakse haigestunud laps koju. Saksa gümnaasiumisse hakkab pääsema vaid selle ukse kaudu, mille juurde termoskänner paigutatakse, teised uksed suletakse. “Kõik, kes kooli tulevad – õpilased, õpetajad ja teised koolitöötajad –, astuvad sealt läbi,” selgitas direktor.

Linna haridusamet on juba enne kooliaasta algust suhelnud firmadega ja koolidele anti soovitusi, millised kaamerad võiks sobida. Koolid saavad kaamerate ostuks ka linnalt raha. “Kuna sellised mõõteseadmed pole odavad, oleme väga õnnelikud, et linn on otsustanud koole skännerite soetamisel toetada,” ütles Rundu. “Muidugi ei ole meil vaja kõige kallimat skännerit, meil on vaja, et saaksime kindlaks teha, kellel on palavik. Ja selle soetamise maksab linn kinni.”

Haigele lapsele kohe mask ette

Linnapea Mihhail Kõlvarti sõnul tekib paljudel küsimus, millisest kehatemperatuurist alates laps koju saadetakse. “On klassikaline lähenemine, et kehatemperatuuriga 37,1-37,2 saadetakse õpilane koju, ja see ei peaks olema seotud ainult koroonaviiruse levikuga,” selgitas Kõlvart. “Kui sa oled haige, peab koju jääma. Termokaamera annab võimaluse seda operatiivselt kontrollida.”

Termokaamerate soetamist näeb ette linna kriisiplaan, mille haridusamet koolidele ja lasteaedadele saatis. Plaan aitab töötajatel mõelda läbi oma tegevused ja riskid, et olla valmis koroonaviiruse uueks puhanguks. Iga kool töötab välja just talle sobiva protseduuri, millega saaks õpilaste ja õpetajate kehatemperatuur mõõdetud ja haiged koju saadetud. “Kõigepealt paneme haigele lapsele kohe maski ette,” rääkis Rundu. “Kui tegu on nooremate klasside õpilasega, siis informeerime ka vanemaid, et nad saaksid lapsele järele tulla. Me oleme kõiki oma kriisikäitumise reegleid ja põhimõtteid juba kooliperele tutvustanud. Iga vanem tunneb end oma lapse suhtes turvalisemalt, kui ta teab, et juba kooli tulles kontrollitakse absoluutselt kõiki ja majja pääsevad ainult terved.”

Direktori hinnangul pole kõik need ettevaatusabinõud sugugi üle pakutud. “Võime ju vaielda iga meetme vajalikkuse üle, kuid arvan, et väikegi samm selles suunas, et tavaline õpe koolis võib  jätkuda, on väärt ja asja ette läinud. Soovime, et kool elaks rahulikult oma tavapärast elu.”

Kriisiplaanis on nö roheline, kollane ja kõige hullem ehk punane stsenaarium. “Me ei saa olla valmis ainult kaheks stsenaariumiks, et kas kool töötab nagu alati või et kool läheb kohe kinni,” selgitas Kõlvart. “Läbi mõeldud peab olema ka kollane stsenaarium: osaline koormus, lapsed on hajutatud, välja on töötatud ruumide desinfitseerimise kord, inimesed teavad, kuidas kasutada isikukaitsevahendeid jne.”

Igaüks saab aidata haigust vältida

Kooli sulgemine on linnajuhtide meelest kõige viimane abinõu, mida peaks rakendama. “Siin sõltub kõik igast lapsevanemast, õpetajast, koolitöötajast ja muidugi õpilasest endast,” lausus linna haridusameti juhataja Andres Pajula. “Kõige olulisem on, et haiged püsiksid kodus. Kehtima jäävad ka elementaarsed hügieeninõuded ja teistest teatava vahekauguse hoidmine. Kõige tähtsam on haiguse ennetamine, me peaksime tegema kõik, et jääda tavapärase koolielu juurde ehk niinimetatud rohelise stsenaariumi juurde. Kõige tähtsam on, et haiged ei liiguks ringi. Termokaamerad on üks ennetav meede, et hoida haiged tervetest eraldi.”

Saksa gümnaasium sai kevadel digiõppega hästi hakkama, kuid kodus õppides jäi direktori sõnul puudu kooli inimlik pool. “Ikka peab olema keegi, kes julgustab, kes selgitab ja vajadusel ka lohutab,” ütles Rundu. “See on asi, millega digiseadmed ning -programmid hakkama ei saa.”

Sel sügisel on Rundu kinnitusel eriti tunda, et õpilased on suurima heameelega koolis ning rõõmsad õppimise, klassikaaslaste ja õpetajate üle. Ka õpetajad olid juba pikalt igatsenud oma õpilasi. “Katsume siis seda olukorda hoida ja haiguspuhangut ennetada,” märkis Rundu. “Ka kollase stsenaariumi puhul, kui osa õpilasi on sunnitud koju jääma, saame õpetada suurt hulka lapsi koolis. Mulle tundub, et saame iga kahe nädala järel kõiki õpilasi vahepeal koolis näha ega pea rääkima punasest stsenaariumist, kus keegi taas enam koolis käia ei saa.”
Samas kinnitas Rundu, et nende kool on kõigiks kolmeks stsenaariumiks valmis.

LINNAPEA: Haige õpetaja jäägu kohe koju

Isolatsioonis istuval õpetajal peab igal juhul palk säilima, leiab linnapea Mihhail Kõlvart.

Õpilased kipuvad kogunema vahetundide ajal sööklas ja puhvetites – kuidas korraldada nende hajutamist? “Siin tuleb mõelda õppekorralduse peale ehk kaaluda tunniplaane ja töögraafikuid,” ütles Kõlvart. “Üks võimalus on ka, et osa koolist ja õpilastest läheb üle kodusele õppele, teine osa jääb kooli, ning toimuvad vahetused.” Palju küsimusi tekitab ka õpetajate karantiini või haigeks jäämine. “Kui õpetaja jääb haigeks, peab ta võtma haiguslehe ja olema kodus, teist võimalust ei ole,” leidis linnapea. “Kui õpetaja istub isolatsioonis, võivad lahendused olla paindlikumad – et õpetajal võiks olla võimalus ka kodunt õpilasi õpetada, sõltuvalt sellest, kas õpilased on ka kodus või koolis. Sellise olukorra puhul peab õpetajal igal juhul palk säilima.”

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.