"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
VIDEO! Kultuurimeeter. Flo Kasearu näitus Kumus (0)
14. september 2020

Elame kriisist kriisi, täna ühendab meid koroona. Kuidas kunstnik tunneb ja näeb meie olukorda? Kumus on avatud Flo Kasearu näitus "Eriolukord".

 

KUMU kuraator Kati Ilves ütles, et kevadel sai selgeks, et see näitus, mida ta Kumu kaasaegse kunsti galeriisse oli ette valmistanud, ei saa kuidagi juhtuda. “Tegemist oli rahvusvahelise näitusega. Tuli mõte, et võiks kutsuda sellise praegu jõuliselt tegutseva siinse kunstniku, kes on töötanud inimeste ja erinevate situatsioonidega ja anda talle vabad käed,” rääkis ta.

Galerii looja kunstnik Flo Kasearu rääkis, et kui ta peaks galerii nüüd sügisel uuesti tegema, siis loomulikult oleks see tulnud hoopis teistsugune. “Sügis on käes ja meil juba hakkab pimedaks minema järjest varem, ja vihma sajab ju ka rohkem ja päikest on vähem. Ma arvan, et see kevadine eriolukord oligi niivõrd üleelatav tänu kevadele, kus Eestis on ju see paljude lemmikaastaaeg, kõik tärkab just.”

“Üldiselt näitused valmivad nii, et me teeme neid 1,5-2 aastat ette. Mida te praegu siin galeriis näete, valmis umbes kahe kuuga. Mina jõudsin Flo Kasearuni, idee tuli tema varasemat loomingut silmas pidades, ta on väga peenetundelisi, huumoriga segatud projekte ka varem teinud,” sõnas kuraator.

“Mul oli ühelt poolt selline lähtülesanne, et ma suhestuksin eriolukorraga, aga samas ka Kumuga. Mina valisin Kumu töötajad, see sama amet ja seesama, mida nad teevad Kumus, olles seal ruumis, nad ka ei räägi, ma viin nad loodusesse või teise keskkonda, kus paljud ka veetsid oma kevade, ja nad ei pea samamoodi rääkima, nad ei pea muutuma kellekski teiseks. Sealt tuleb see nihe. Ma tahtsin et see oleks selline poeetiline, visuaalne kujund,” seletas kunstnik.

Ilvese sõnul on galerii on väga hea näide tänapäeva videokunstist ja ka kunsti ajalugu dokumenteerivusest. “Kui mõelda ka suurema kunstiajaloo peale, siis kui palju on töid, mis lisaks oma kunstiväärtusele dokumenteerivad mingit olulist hetke ajaloos, kui mõelda näiteks katku või sõdade peale. Terve kunstiajalugu on ju täis teoseid, mis seda kujutavad ja kaardistavad, ja sellesse ritta paigutub ka Flo kasearu oma eriolukorraga.”

“Nad on üksi selles lokkavas looduses ja see üksindus, mis viitab kõikidele nendele reeglitele, mis nüüd tulid, et üks inimene ühes ruumis on ideaalne,” seletas kunstnik. “Nüüd me oleme sügises ja me ikkagi ei tea kuidas edasi, mis saab kuu aja pärast või isegi järgmine nädal, kas laps läheb kooli või hakkab koduõpe. Kõik on äraootavalt hangunud.”

“Oma sõpruskonnast team, et kõik kurtsid selle üle, et tuleb istuda Zoomis, tuelb teha oma tööd kusagil vahendatud reaalsuses. See tekitas ka uusi probleeme või teistmoodi äralõigatust,” sõnas Ilves.

Kasearu ütles, et tal praegu kõige suuremat hirmu tuleviku osas ei ole ja nagu ka paljud on väitnud, mõjus koroona olukord just positiivselt, kuna sa mõtled asju ümber, seadistad ka natuke prioriteete oma peas ja ka elus. “Minu suurem hirm on see, kui koolid jälle sulgevad, sest ma ei jaksa koduõpetaja olla, eriti veel teise klassi poisslapsele, sest seda kannatust peab olema väga palju. Ma olen ka kunstiakadeemias pedagoog, aga võin olla täiskasvanud inimestele, kellel ei pea seda kannatuse poolt nii palju proovile panema,” sõnas ta.

“Ei tea ju, mis saab. Siin novembris või veerbuaris oleks koroonaga kodus olla päris masendav. See aeg oli selles mõttes ideaalne, et õues oli ilus ilm ja paljud käsitlesid seda kui puhkust ja nagu me uudistest nägime, oli Viru rabas kogu aeg laulupidu. Inimesed leidsid aega sinna loodusesse minna, kuna ei olnud teisi alternatiive või ka tavalist elu, siis sai ka loodust ennast rohkem tähele panna,” arutles Ilves.

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.