"Kui vanasti said inimesed tänaval petta, siis nüüd internetis."

Joosep Kaasik, Põhja prefekt
Haiglad võivad maskist keeldujad ukse taha jätta (0)
23. september 2020
Ilian Matusihis/ Foto on illustreeriv

"Enamik patsiente saab aru, kui nendega rääkida. Täna veel pole seda olukorda olnud, et keegi on teenusest ilma jäänud, kuna ta pole nõus olnud maski panema," ütles Ida-Tallinna keskhaigla naistekliiniku ämmaemandusjuht Vivian Arusaar.

Koroonakriisi teise laine tõttu on haiglates uuesti kehtestatud üldine maskikandmise kohustus, vahendas BNS. Nende patsientide vastuvõtud, kes maski kandmisest kategooriliselt keelduvad, võidakse edasi lükata või üldse ära jätta, kirjutab Postimees.

Kõik patsiendid, kes tulevad ambulatoorsele või statsionaarsele ravile, peavad haigla üldaladel liikuma, mask ees. Sama kehtib ka töötajatele kõikide kontaktide puhul.

Põhja-Eesti regionaalhaigla juhatuse liikme Peep Talvingu sõnul on seni maskist keeldujaid olnud vaid paar tükki ning neid õnnestus lõpuks reegleid järgima suunata. “Tavaliselt on võimalik inimesele selgeks teha, et need on meie reeglid ja nendest tuleb kinni pidada, aga kui täiesti pädev, oma otsuseid vastu võttev inimene keeldub sellest, siis on meie tervishoiuteenuste üldtingimustes kirjas, et me võime tervishoiuteenuse osutamisest keelduda, kui selle teenuse osutamine seab ohtu meditsiinipersonali, kõrvalise isiku tervise või elu,” sõnas Talving. Talving ei mõista, miks maskikandmist häbimärgistatakse, kuna sellest on tema hinnangul palju võita.

Ida-Tallinna keskhaiglas, kus teisipäeval koroonaviiruse puhangu tõttu plaaniline ja ambulatoorne ravi peatati, on samuti maskist keeldujaid kohatud. Positiivse Covid-19 proovi on andnud neli ortopeediakeskuse patsienti, kes viidi teisipäeval Lääne-Tallinna keskhaiglasse, ja kümme ortopeediakeskuse töötajat, kes viibivad koduses isolatsioonis.

Selgitamine nõuab aega ja energiat

Ida-Tallinna keskhaigla naistekliiniku ämmaemandusjuht Vivian Arusaar ütles, et maskist keelduvad inimesed on selgituste peale küll taltunud, kuid selgitamine kulutab töötajate energiat ja aega ning vaidluste tõttu hilineb visiidile pääsemine ja seetõttu kasvab ka järjekord. “Arvu pole kuskilt võtta, aga selliseid vaidlusi-üleselgitamisi, et miks me ootame, et patsient paneb maski ette, tuleb kindlalt ette. Ma olen küll naistekliiniku töötaja, aga samas näen oma kliinikus, et vastumeelsemalt reageerivad sellele nõudmisele nooremad inimesed,” sedastas Arusaar.

Arusaare sõnul on võimalik konflikti puhul – välja arvatud, kui seisund on eluohtlik – lükata visiit edasi aega, mil piiranguid enam pole. “Enamik patsiente saab aru, kui nendega rääkida. Täna veel pole seda olukorda olnud, et keegi on teenusest ilma jäänud, kuna ta pole nõus olnud maski panema, nad on ikka pannud lõpuks [maski] ette. Meetmed ei ole asjata loodud ja neist tasuks kinni hoida,” ütles Arusaar.

Postimees uuris justiitsministeeriumilt, millised õiguslikud võimalused oleks teistel asutustel oma territooriumil maski kandmise kohustust kehtestada ning kas see oleks üldse seadusega vastavuses. Ministeeriumist vastati aga lakooniliselt, et õigusselgus küsimuses puudub. “Justiitsminister on andnud ülesande analüüsida, millised on õiguslikud alused juhuks, kui peaks tekkima vajadus muuta maski kandmine kohustuslikuks,” kommenteeris ministeeriumi pressiteenistus.

Poeketid iseseisvalt oma kauplustes maski kandmise kohustust ei kehtestaks ning piirangute puhul oodatakse riigi juhiseid. Coopi ja Selveri kommunikatsioonijuhid Martin Miido ja Rivo Veski vastasid kui ühest suust, et poeketid ei saa maskikohustust klientidele kehtestada. “Toidukauplused on reeglina hea õhutusega ning piisavalt avarad, et lähikontakte viiruse leviku mõistes ei teki. Me ei pea maski kohustuslikuks tegemist mõistlikuks ning samuti puuduvad kauplustel õigused sellise järelevalve teostamiseks,” kommenteeris Miido.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.