"Maailma parandamisega on üks segane lugu. Suurimad maailmaparandajad on enese meelest olnud Hitler ja Stalin."

Vladislav Koržets, luuletaja ja humorist
GALERII! Kalamaja hulkurkoer Žorik sai ausamba (0)
04. oktoober 2020
Ilja Matusihis

„Ei juhtu just tihti, et loomadele ausambaid püstitatakse, kuid selline tegelane nagu Žorik kindlasti väärib seda. Tema põhiline elukoht oli Arsenali keskuse lähiümbruses ja oleme väga õnnelikud, et inimesed hääletusel just selle asukoha skulptuuri jaoks välja valisid“, ütles Arsenali keskuse turundusjuht Kai Reinfeldt.

Vaata galeriid (62)

Pühapäeval, Ülemaailmsel loomade päeval avati Tallinnas Arsenali keskuse esisel esmakordselt Eestis konkreetsele koerale ja läbi tema ka kõikidele teistele tänavaloomadele pühendatud skulptuur.

Eelkõige Kalamaja ja Sitsi asumite elanike jaoks on tegemist lausa legendi staatusesse tõusnud koeraga, kes puudutas väga paljude kohalike elanike südameid. Aukülaliste seas on Žoriku eest hoolitsemisega enim vaeva näinud Irina Mintšenkova, Aleksander Gribov ja praeguse hoiukodu perenaine Viktoria Ger, kes tagab paljukannatanud koerale kuldse elusügise.

Mälestusmärk valmis Skulptuurikoda OÜ kujur Kain Rezev’i käe all ja 61 inimest toetas selle valmimist 1105 euroga. Puuduva osa heategevusliku projekti maksumusest katavad kokkuleppe kohaselt Loomapäästegrupp MTÜ, Arsenal keskus ja idee autor Heiki Valner võrdsetes osades. Projekti kogumaksumus ei kuulu avaldamisele.

„Püüdsin tabada sellist kasimatut ja ehk isegi veidi lohakat Žoriku olemust ning skulptuuri näinute sõnul see vist isegi õnnestus“, on skulptor Kain Rezev lõpptulemusega rahul ja lisas, et antud projekt ei kuulunud väga keeruliste sekka: „Inimesed on minult varemgi palunud fotode põhjal lahkunud lemmikloomadest skulptuure teha ja töö on seega juba selge.“

Projekti eestvedaja Heiki Valneri sõnul väljendab see skulptuur ka konflikti kahe maailmavaate vahel, sest tänavakoer Žoriku pooldajatele vastandusid tema vihkajad, kes koera viivitamatut hävitamist nõudsid, aga sedapuhku suutis inimest umbusaldav koer vaenajad peaaegu alati üle kavaldada.

„See skulptuur on ka palve ja meeldetuletus loomaomanikele, sest kodutud loomad ei saja taevast alla vaid tekivad ikka inimese süül. Ka tänavakassil Žoriku jalgade juures on oma sõnum öelda – steriliseerige ja kastreerige oma hoolealused, sest ainult nii lõppeb üleliigsete lemmikloomade tootmine ja meeletutes kogustes hävitamine! Loomapidamine ei ole kohustuslik ja kui oled hoolelause juba võtnud, siis ka hoolitse tema eest nagu kord ja kohus!“, sõnas Valner ning lisas, et praegusel sügisesel loomahülgamiste tipphooajal on see teema väga aktuaalne.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.