"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO! Käibele tulid uued 2- ja 20-sendised mündid (0)
07. oktoober 2020

"Kogu Euroopas täidavad 1- ja 2-sendised vahetusraha rolli ja üldreeglina tehakse nendega ära üks makse ehk antakse poes kassasse, kuna hinnad on jaekaupadel valdavalt 1-sendi täpsusega," rääkis Eesti Panga sularaha ja taristuosakonna juhataja Rait Roosve.

Kauplused on suurimad müntide tellijad – just 1- ja 2-sendised on kõige nõutumad mündid, sest sularahaga tasudes arvestatakse kõike sendi pealt. Paraku kaob ringlusest enamasti just 1- ja 2-sendiseid kõige rohkem.

“Kui võtame 1- või 2-sendised, siis viimaste aasta keskmine, mis me iga aasta tellime, on 15 miljonit tükki,” rääkis Roosve, et üks aasta tellitakse rohkem 1-sendiseid, teisel aastal 2-sendiseid.

Eesti jaoks vermiti 2-sendiseid münte Leedu rahapajas 2 miljonit ning 20-sendiseid 1,5 miljonit. Euroopa Komisjon uurib praegu inimeste valmisolekut sularahas arveldamisel väikestest müntidest loobuda. “Nii Eestis kui ka kogu Euroopas täidavad 1- ja 2-sendised vahetusraha rolli ja üldreeglina tehakse nendega ära üks makse ehk antakse poes kassasse, kuna hinnad on jaekaupadel valdavalt 1-sendi täpsusega,” lisas Roosve, et klassikalist maksevahendi väärtust 1- ja 2-sendisel enam ei ole.

Üksiku toote või teenuse hinda ettepaneku järgi ei ümardataks, vaid ümardamisele läheks ainult sularahas tasutud ostude lõpphind kassas. Ümardatakse üles- või allapoole lähima viie sendini. Teiste riikide kogemused on näidanud, et niimoodi hinnad kokkuvõttes ei tõuseks, kuid 1- ja 2-sendiste kasutamine väheneks märkimisväärselt.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.