"Tallinn on vinge koht, sest siin katsetatakse paljusid asju."

Jenni Partanen, Tallinna tehnikaülikooli tulevikulinna professor
FOTOD! Auhinnatud korteriühistud renoveerisid räämas maja uhiuueks (0)
09. oktoober 2020

"Majaelanikud on rahul, sest kulud saadi alla ja maja saadi soojaks. Kõrvutades renoveerimise tulemusi teiste täisrenoveeritud majade saadaolevate andmetega, jääb silma muljetavalt väike energiatarbimine. Näiteks 2019. aastal aprillist kuni novembrini oli kaugkütte kulu põhimõtteliselt null," ütles Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige Urmas Mardi auhinnatud KÜ Iirise 5 kohta.

Vaata galeriid (11)

“Konkursile esitatud kandidaatide tase on iga aastaga järjest kõrgem,” kommenteeris Mardi, kelle sõnul iseloomustab tänavust konkurssi üllatuste rohkus. “Tänavu kandideerivad ühistud ja ühistujuhid on teinud kaugelt rohkem, kui on olnud nö ühistu miinimumprogramm ja selle tulemusel on saavutatud midagi väga erilist.”

“Edukaim renoveerimisprojekt 2020” on KÜ Iirise 5 Tallinnas. Mardi sõnul on parima renoveerimisprojekti auhinna võitnud ühistu oma maja renoveerinud nii, et võõrad arvavad, et tegemist on uusehitisega.

“Sellise tulemuseni jõudmine on aga ühistujuhilt ja ühistu liikmetelt nõudnud äärmist visadust,” ütles Mardi. “Renoveerimise ettevalmistustega alustasid nad 2009. aastal, valmistuti mitmel korral taotlema ka KredExi toetust, kuid ikka jäädi hiljaks, sest toetusraha sai enne otsa.”

Mardi sõnul jõuti projekt selle aja jooksul majale juba mitu korda uus tellida, sest nii pika perioodi jooksul muutusid ajas ka nõuded renoveeritavatele elamutele.

“Siiski ei jäetud jonni ja üheksa aasta möödudes võisid tööd alata,” rääkis ta. “Eesmärgiks seati maksimaalne energiasääst ja ka maksimaalse KredExi toetuse taotlemine. Teostati kõik KredExi taotlusvoorus nõutud tööd, sealhulgas paigaldati päikesepaneelid. Lisaks vahetati reo-, vihma- ja tarbeveetorustik, paigaldati leed valgustus nii maja sisse kui välja ning rajati ratta hoiuruum, mille lukustus toimub elektroonilise nööpvõtmega; täielikult remonditi trepikojad ja koridorid ning treppidele paigaldati plaadid.” 

Lisaks energiasäästu saavutamisele pandi rõhku ka disanile ning lisati sissepääsudele puitsõrestik, et luua majale atraktiivne välimus.

“Majaelanikud on rahul, sest kulud saadi alla ja maja saadi soojaks. Kõrvutades renoveerimise tulemusi teiste täisrenoveeritud majade saadaolevate andmetega, jääb silma muljetavalt väike energiatarbimine. Näiteks 2019. aastal aprillist kuni novembrini oli kaugkütte kulu põhimõtteliselt null,” tõi Mardi välja.

Eriauhinna “Taastatud hiilgus – renoveerimise ja restaureerimise särav tulemus” pälvis  Tallinna korteriühistu Vabriku 2.

Vaata galeriid (20)

“Tagasihoidlikum nimetus poleks sellele majale lihtsalt sobinud,” ütles Mardi. “Tegemist on miljööalal asuva ainulaadse fassaadiga silmapaistva hoonega, mille rekonstrueerimisprotsess võttis omajagu aega – korteriühistu valmistus renoveerimtöödeks 15 aastat.“ 

Mardi sõnul on hoonel on teostatud kogu hoone fassaadi ja katuse renoveerimistööd ning võib öelda küll, et Vabriku 2 särab endisaegses hiilguses. “Katusel on taastatud ja/või uuesti ehitatud kõik balustraadid ja korstnad. Hoovis asuvad rõdud, mis olid üsna lagunenud, said täielikult demonteeritud ja ehitatud uuesti täpselt samasugustena nagu nad esialgselt olid,” lisas ta.

Keskkonnainvesteeringute keskus toetab elamute ühendamist kaugküttevõrku

“Toetust saavad korterelamud, mis on ehitatud enne 2010. aasta 1. jaanuari,” rääkis Keskkonnainvesteeringute Keskuse projektikoordinaator Reet Utsu. “Toetame atmosfääriõhu kaitset. Atmosfääriõhu kaitse programm aitab ohjata keskkonnast tulenevaid terviseriske ja parandada välisõhu kvaliteeti. Programmi eesmärk on ka leevendada kliimamuutuste tagajärgi ja tagada kiirgusohutus.”

Keskkonnainvesteeringute keskus toetab elamute ühendamist kaugküttevõrku. Toetust saab majasiseste soojatrasside ehitamise ja renoveerimise terviklahendusteks. Taotlusvoor avaneb veebruaris või märtsis. “Päikesepaneelide ostu me ei toeta,” lisas Utsu.

Sotsiaalministeeriumi asekantsler Rait Kuuse rõhutas foorumil korterelamute ligipääsetavuse olulisust. “Olukordi, kus ise kõiki asju päris hästi teha ei saa, esineb elu jooksul igal inimesel,” rääkis Kuuse. “Ligipääsetavus on iseseisva elu eeltingimus.”

Puudega inimeste kodude kohendamine

“Ministeerium investeeris EL toel kümme miljonit eurot selleks, et aidata puudega inimestel oma kodusid kohandada,” ütles Kuuse. “Tegemist vajasid ääretult lihtsad asjad, nagu nt vannitubadest vananenud vannid välja võtta ja rajada duširuumid.”

Samuti peab Kuuse sõnul ligipääsetav olema ka arvutimaailm, eriti praeguse viiruspuhangu ajal. “Turvatunnet võimaldab suurendada ka hoia! äpi telefoni allalaadimine, et saada infot selle kohta mida teha, kui on olnud kokkupuude haigestunud inimesega,” lausus Kruuse. “Äpi leiab hoia.me kodulehelt, sotsiaalministeerium soovitab seda võimalust kasutada.”

Suurfoorumil pärjati ka 2020. aasta parimad korteriühistud, seda juba kuueteistkümnendat korda. Parimad selgitati kolmes kategoorias: ilus koduümbrus, parim korteriühistu juht ja edukaim renoveerimisprojekt. Auhinnasaajad sõelus välja konkursi komisjon, kuhu kuulusid SA KredExi, Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi, Tallinna Linnavaraameti ja Eesti Korteriühistute Liidu esindajad.

 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.