“Elus ja maadluses ei tule midagi lihtsalt, tööd peab tegema.”

Epp Mäe, maadleja
Vaba Lava uus lavastus uurib milles seisneb erinevus vaese ja rikka vahel, kui palganumber kõrvale jätta (0)
15. oktoober 2020
SA Vaba Lava

Aastal 2018  elas absoluutses vaesuses 2,4 protsenti Eesti elanikkonnast ning suhtelises vaesuses oli 21,7 protsenti elanikkonnast ehk 284 300 eestimaalast. Kes nad on? Kus ja millistes tingimustes elavad need inimesed, need pea veerand Eesti elanikest? Ning kes on selle skaala teises otsas?

20.oktoobril Vabal Laval esietenduv kuraatorprogrammi lavastus “Inimesed ja numbrid“ püüabki läbi inimeste kodude leida vastuse küsimustele, mida ütleb kodu inimese sissetuleku, enesekuvandi ja unistuste kohta ja kas vaesuse tunne on midagi muud kui vaesus ise?

“Inimesed ja numbrid” lavastaja Birgit Landberg (Must Kast) lausus, et lavastuse ideed välja töötama ajendas teda küsimus- kui palju on Eestis teisi “minusuguseid”? Kas ma olen vaene või rikas või hoopis midagi vahepealset? Kuidas siis teistel läheb?

Enesega kaasa mõtlema kutsus ta VAT teatri dramaturgi Mihkel Seederi ning lavastuse sisu jaoks saadi vastuseid ka anonüümsest küsimustikust, mida inimesed veebiavarustes täita said. Nii sündiski algmaterjal, mida Vaba Lava väikeses saalis esmakordselt näha ja kuulda saab.

“Lavastus lahkab probleeme, mis paratamatult tekivad ühiskonna statistilisel analüüsimisel. Statistika võib meile öelda, et 80% rahvastikust on oma eluruumi omanik, aga see arv üksi ei ütle meile midagi nende eluruumide kvaliteedi kohta. Samuti suudab see läbi erinevate parameetrite ütelda, milline on keskmise eestlase elu, aga statistika ei suuda kunagi ütelda, mis tunne on seda elu elada. Statistika võib öelda, milline on keskmine kodu, aga statistika ei suuda öelda, mis tunne on selles kodus olla või elada.” 

 Lavastus Inimesed ja numbrid algab ja lõppeb Vabal Laval, ent lavastuse jooksul külastatakse ka nelja erinevat kodu Põhja- Tallinna linnaosas, igaüks neis esindamas erinevat statistilist elatustaset.

     Lavastaja Birgit Landberg

  •     Dramaturg MIhkel Seeder (VAT Teater)
  •     Kunstnik Illimar Vihmar
  •     Valguskunstnik Emil Kallas

Laval: Kaarel Targo, Märt Koik, Mihkel Kallaste, Karl Edgar Tammi. Nendega liituvad veel harrastusnäitlejad ja vabatahtlikud.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.