"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO! Lennusadamas avatakse näitus ookeanidest ja Läänemerest (1)
15. oktoober 2020
Ilja Matusihis

"Eesti teadlased osalevad tipptasemel maailmamerd uurivates teadusprojektides, mistõttu on aeg tuua see teema populaarteaduslikus vormis ka meie muuseumikülastajateni," ütles Eesti Meremuuseumi juht Urmas Dresen. 

Laupäeval avaneb Lennusadamas Ameerika Loodusloomuuseumi ja Eesti Meremuuseumi ajutine näitus “Tundmatu ookean. Läänemeri maailmameres”. Kahepäevases avaprogrammis esitletakse muuhulgas lasteraamatut, esineb teadusteater KVARK, kontserdiga “Underwater” astuvad üles Ivo Lille ja segakoor HUIK.

“Näituse avamisega Tallinnas saab esmakordselt siinsel kontinendil näha Ameerika Loodusloomuuseumi käsitlust sellest, kuidas ja mida on suudetud seletada ookeanide kohta, mille pinnast on uuritud vaid kuni 15 protsenti. Läänemeri seevastu on üks maailma uuritumaid veekogusid ja nii sai Ameerika näituse täiendusena koos viie valdkonna teadlasega loodud ka meie kodumerd tutvustav väljapanek,” rääkis Dresen. Ta lisas, et käesolev näitus on Eesti Meremuuseumi teine koostööprojekt Ameerika Loodusloomuuseumiga, mis on USA üks suurimaid muuseume.

„Nende kahe kümnendi jooksul, mil olen maailmamerd uurinud, hämmastun jätkuvalt oma mereteadlastest kolleegide leidlikkuse üle. Nad kasutavad ja kohandavad tehnoloogia viimast sõna, et jõuda avastusteni, millest varem vaid unistada saime. Näiteks alles hiljuti seletasime kolleegidega, kuidas avaldub merekaladel fluorestsents – nähtus, mille abil organismid imavad valgust, muundavad seda ja kiirgavad välja teise värvina,” rääkis Ameerika Loodusloomuuseumi ihtüoloogia osakonna ja näituse „Tundmatu ookean“ kuraator John Sparks.

Näituse külastajad saavad tema sõnul teada nii sellest uurimistööst kui ka paljust muust, kohates näitusel teadlasi, kes sõna otseses mõttes heidavad valgust meie maailmamere seninägematute piiride taha.

Läänemerd tutvustav eestikeelne lasteraamat “Ümarmudil otsib kodu” on välja antud kirjastuse Tammerraamat ja Eesti Meremuuseumi koostöös. Autor Katrin Väljataga osaleb esitlusel 17. oktoobril kell 13.00. Raamatu on illustreerinud Anu Kalm.

Teist näituseprojekti raames sündinud väljaannet “Veealuse maailma õhtuõpik” esitletakse õpetajatele keskkonnakonverentsil 19. oktoobril. Raamat on ilmunud koostöös kirjastusega Hea Lugu. Populaarteadusliku väljaande on koostanud Kirill Anjutin ning näituse “Läänemeri maailmameres” peakuraator Liisa Randmaa (Eesti Meremuuseum) ja kuraatorid Kalle-Mart Suuroja (Eesti Geoloogiateenistus), Kai Salm (Tallinna Tehnikaülikool), Arno Põllumäe (Tartu Ülikool) ja Vladimir Karpin (Veeteede Amet).

Näitus „Tundmatu ookean“ jääb Lennusadamas avatuks 25. aprillini 2021. Näitust „Läänemeri maailmameres“ saab vaadata 30. juunini 2021.

Näituse avaprogramm:

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

narvakas
15. okt. 2020 19:59
https://www.eesti.ca/-narva-leht/article57245 Eestikeelses ajakirjanduses pole mälestustahvli avamine vist uudisekünnist ületanud.