"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Kuidas endale õige eriala valida? Värbamisekspert annab nõu (0)
21. oktoober 2020
Riina Vaikmaa

Kui pead hakkama uut eriala valima või oled hoopis kohas, kus seni tehtud töö sind enam ei paelu ning tahad uut valdkonda, siis enne tegutsemist tasub korra peatuda, mõtiskleda ja end analüüsida.

Värbamisjuhtide mentor, värbamisekspert ja portaali Aitamindtoole.ee looja Ketlin Kasak jagab nõuandeid, kuidas ennast analüüsida ja valida endale õige eriala.

  1. Mis sulle teha meeldib? Vaata oma hobisid, harrastusi ja tööväliseid tegevusi. Mis sulle meeldib? Mis on need tegevused, mida teed rõõmu ja naudinguga?
  2. Vaata oma nooruspõlve – mis olid noorena need tegevused, mida võisid teha ilma kella vaatamata?
  3. Küsi sõpradelt oma tugevuste kohta. Las su 3-5 lähemat sõpra ütlevad sulle, mis nende hinnangul on sinu tugevused, mida sa teed hästi ja mis tuleb sul suurepäraselt välja. Teiste tagasiside võib olla antud protsessis väga väärtuslik.
  4. Keskendu oma tugevustele ja vaata, mis tööd või ametid su tugevustele vastavad. Kus saaksid oma tugevusi kõige enam ära kasutada?
  5. Käi erinevatel koolitustel enne, kui otsustad selle valdkonna kasuks elupöörde teha. Erialastel koolitustel, seminaridel ja konverentsidel käies näed, kas valdkond on su jaoks tõepoolest paeluv ning kas tunned end teistega sarnaselt.
  6. Leia endale mentor. Leia inimene, kes on oma eluga juba seal, kuhu ka sina tahaksid jõuda ning tee talle ettepanek hakata oma mentoriks. Las ta räägib sulle oma teekonnast ja õpetab ka sind astuma selles suunas vajalikke samme.
  7. Usalda õiget vestluskaaslast. Rääkides saavad paljud asjad selgemaks, nii ka sinu eriala valik. Leia endale vestluspartner, keda saad usaldada, kes sind tunneb ning kellega saad olla üdini aus. Me kõik vajame rääkimist ning oluline on seda teha õige inimesega.

Õige eriala valikul on eneseanalüüs väga oluline. Analüüsi oma nõrkusi ja tugevusi, keskendudes justnimelt tugevuste võimendamisele. Kindlasti on olemas töö ja eriala, mis paneb sind iga päev säravate silmadega tööle minema, leia see lihtsalt üles!

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.