"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Suusahüppelegend Matti Nykäneni sulekujuline mälestusmärk kütab kirgi linnavalitsuse ja omaste vahel (0)
27. oktoober 2020
Helsingin Sanomat

Jyväskylä linnavalitsus otsustas, et omaaegse suusakuulsuse Matti Nykäneni mälestusmärk saab olema sulekujuline. Omaksed ja rahvasaadik Sinuhe Wallinheimo peavad ausammast "täielikuks farsiks." 

Mälestusmärgi valmistab kunstnik Kaarina Kaikkonen ning taies paigaldatakse Hippose parki Köyhälampi tiigi lähedusse 2022. aastal, kirjutas Helsingin Sanomat. Ideekavandite konkurss algas mullu märtsis ehk kõigest kuu aega pärast suusalegendi surma 3. veebruaril. Kavandid esitati žüriile aasta eest, oktoobris.

Raija Kaikkoneni kavand “Sulg” sai üldhääletusel teise kohta ning ajalehe Keskisuomalainen hinnangul esikoha. Nykäneni omaksed palusid kunstnikul mälestusmärki täiendada. Monument “Sulg” peaks tulema lihvitud mustast graniidist, mille sisse on graveeritud-joonistatud noore Matti Nykäneni nägu. Mälestusmärk ise on valmistatud roostevabast terasest ning sulerootsu ümber on sätitud suusataolised kaared. “Mälestusmärgi jalamile võib tuua lilli ja küünlaid, et jätta matmispaik nüüd lõpuks vaid lähedastele,” on Jyväskylä linnavolikogu otsuses öeldud.

“Monument on nii omaste kui ka Matti enda soov,” sõnas Matti Nykäneni ema Vieno Nykänen septembri lõpul ajalehele Keskisuomalainen. “Ma ei aktsepteeri mingit sulge! Matti elu ei olnud sulgkerge!” Ka suusalegendi lesk Pia Nykänen on kavandi vastu: “Las sule saavad, kes iganes soovivad, Matti kaalu see ei peegelda,” ütles lesk Jyväskylä linnavolikogu otsuse järel ajalehele Iltalehti.

Konkursi ebavõrdsed alused

Jyväskyläst pärit parlamendisaadik ja linnanõunik Sinuhe Wallinheimo ütles, et mälestusmärgi töörühm tegi, mis tahtis – ja Nykäneni skulptuuri ilmselgelt ei soovitud. “Konkurss oli täielik farss,” kommenteeris Wallinheimo ajalehele Helsingin Sanomat. “Sellest annab tunnistust ainuüksi asjaolu, et konkursi töörühm ootas ideekavandite võistlusele vaid abstraktse kunsti esindajaid, kellest ükski ei ole varemalt skulptuure loonud.”

Oleks inimkujulist ausammast soovitud paigaldada, oleks žürii selle ka töökirjeldusse märkima pidanud. “Sel juhul oleks konkursile laekunud ideekavandeid ka skulptuuridest.” Wallinheimo imestab ühtlasi, miks ühele võistlejale anti võimalus teha skulptuuri eskiis. “Olukord, milles kunstnikud esitavad ausamba kavandeid täiesti erinevatelt lähtepositsioonidelt, ei vasta võrdsele stardipositisioonile ega üldse õiglase konkursi põhimõtetele,” leidis Wallinheimo.

Monument maksab umbes 140 000 eurot. Haridus- ja kultuuriministeerium on lubanud toetada 50 000 euroga. Abi on valmis pakkuma ka Jyväskylä linn, kui Matti Nykäneni ausammast tahaks linna ehitada keegi teine. Wallinheimo usub, et teisele mälestusmärgile leiaks erarahastuse, kuid töö ajakava või monumendi asukohta ei saa täna veel midagi öelda. “Loodetavalt tuleb ausammas ikkagi Jyväskylässe – kohalikele oleks see täielik möödalask, kui Matti Nykäneni ausammas kerkiks Lahtisse,” oli Wallinheimo kindel.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.