"Riigid, kes täna on vaktsineerimise edetabelites kõrgel kohal, on teinud inimestele hästi lihtsaks sõna otseses mõttes “vaktsiini otsa komistamise”, et inimene ei pea oma tavapärastelt radadelt üldse kõrvale astuma, selleks, et oma vaktsiinisüst kätte saada."

Kersti Kaljulaid, president
Notarite Koja esimehena jätkab Merle Saar-Johanson (0)
30. oktoober 2020
Scanpix

"Kui algselt oli eesmärgiks pakkuda pigem mugavuslahendusi, siis pandeemia tingimustes omandas notariteenuste digitaalne kättesaadavus kohati kriitilise tähtsuse," tõdes taaskord Notarite Koja esimeheks valitud Tallinna notar Merle Saar-Johanson.

Tänasel Notarite Koja koosolekul valiti uus eestseisus, mis juhib Koja tegevust järgmised kolm aastat. Taas Notarite Koja esimeheks valitud Saar-Johanson näeb notariaadi põhieesmärkidena notariteenuste jätkuvat digitaliseerimist, inimeste teadlikkuse tõstmist ning võitlust rahapesu ja petuskeemidega.

Viimastel aastatel on notariaat aktiivselt panustanud digivõimekuse arendamisesse, et teha notariaalsed toimingud inimestele mugavamalt kättesaadavamaks. “Kui algselt oli eesmärgiks pakkuda pigem mugavuslahendusi, siis pandeemia tingimustes omandas notariteenuste digitaalne kättesaadavus kohati kriitilise tähtsuse. Näiteks kaugtõestamise teenus võimaldab ka rangete piirangute perioodil tagada inimeste ja ettevõtete jaoks oluliste tehingute toimumise asukohast sõltumatult toetades seeläbi kaudselt ka  majandustegevuse jätkumist,” leiab Saar-Johanson.

Kolm aastat tagasi esmakordselt Notarite Koja esimeheks valitud Saar-Johanson seadis toona prioriteediks avatuse, mille abil tõsta usaldust notarite suhtes. Töö sellel suunal jätkub, sest ainult nii on võimalik ära hoida arusaamatusi ning inimeste usalduse kuritarvitamist. “Ametikohustusest tuleneva erapooletuse tõttu peab notar tagama, et tehingus oleks mõlema osapoole huvid kaitstud. Nagu mitmed kahetsusväärsed olukorrad  on näidanud, võivad inimesed kas vastaspoole pahatahtlikkuse või enda teadmatuse tõttu sattuda täbarasse olukorda ning koguni kaotada oma vara. Kuna notarid on olemas kõigis maakondades, siis  sageli on just notaribüroo  see koht, kust tavainimene saab  esmast ja taskukohast õigusabi,” selgitab Saar-Johanson.

Erinevate petuskeemide sagenemine

Saar-Johansoni sõnul teebki hetkel notareid valvsaks asjaolu, et majandusliku ebakindluse taustal võivad sageneda erinevad petuskeemid, millega üritatakse heausklikelt inimestelt vara välja petta. “Lisaks oma igapäevatööle saavadki notarid siinkohal panustada, informeerides inimesi erinevatest skeemidest – toimugu need siis reaalmaailmas või näiteks küberruumis,” lisab Saar-Johanson. 

Kolme aastaga on üheks põhiteemaks tõusnud ka rahapesuvastane võitlus, kus oluline roll on ka notariaadil. “Notari ametikohustus tehinguid kinnitades on alati veenduda tegelikes kasusaajates, mis pole alati kaugeltki lihtne. Küll  on riigi ja ühiskonna ootused selles osas kasvanud, mistõttu teeme järjepidevat tööd selle nimel, et suudaksime kahtlaseid tehinguid tuvastada ja takistada,” ütles Saar-Johanson.

Merle Saar-Johanson on töötanud Tallinna notarina ligi 21 aastat. Notarite Koja aseesimeheks valis üldkoosolek notar Erki Põdra ning eestseisuse liikmeteks valiti notarid Tea Türnpuu, Andres Ott, Andrei Lõssenko, Eve Põtter ja Katri Kutsar.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.