"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud.

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
VIDEO! Rekordarvulised liiklusummikud: pariislased pagevad linnast koroona teise laine eest (0)
30. oktoober 2020
Scanpix

Pariisi tänavad on loetud tunnid enne teist suurt sulgemist Prantsusmaal liiklusest umbes. Ile-de-France piirkonnas oli eile õhtul ummikuid kokku 700 km ulatuses.

Erimeetmed hakkasid kehtima reede kesköösel, et peatada suurenevaid Covidi nakatumisi, vahendas kohalik meedia. Inimestele on antud korraldused jääda koju, välja arvatud eesliini töö või tervislike põhjustega seoses. President Emmanuel Macroni sõnul riskis riik ülekoormusega teisest lainest, mis tuleb kahtlemata raskem kui esimene. Igapäevased Covid-19st tulenevad surmad on Prantsusmaal kõrgeimad aprillist saadik – neljapäeval raporteeriti 47 637 uut juhtumit ja 250 uut surma. Prantsuse meedia kajastab, et paljud pariislased on linnast oma väikestest korteristest lahkunud, et veeta eriolukord maakohtades.

24-aastane Anna rääkis ajalehele Le Figaro, et ta jättis oma pere Pariisi korterisse, et minna nende teise koju Bernay linna Põhja-Prantusmaal. Tema sõnul oli esimese sulgemise veetmine Pariisis mentaalselt raske, kuid Bernays on õhk puhtam ja saab olla vabamalt. Mõned reisijad on ka tagasi Pariisi liikumas peale koolivaheaega, mis lõppeb sel nädalavahetusel. Enne sulgemist teatati pikkadest ummikutest ka Lyoni ja Bordeaux’ linnades.

Liiklusummikud sarnanevad paljus sellele, mis toimus märtsis enne Prantsusmaa esimest suurt riiklikku sulgemist. Sel ajal olid osade Prantsusmaa regioonide elanikud põgenevate pariislaste suhtes vaenulikud. “Me palume inimestel kodus püsida, sealhulgas pariislastel Pariisis. On arusaadav, et kui 4000 inimest Pariisist tungivad mujale sisse ja neist 1/3 on nakatunud, siis see kiirendab haiguse levikut,” ütles üks kommentaator kohalikus Sud Ouest (Edel) ajalehes. Esimese laine ajal said haiguse poolt tugevamini pihta Pariis ja Kirde-Prantsusmaa, nüüd aga levib haigus kiiresti igal pool üle kogu riigi.

Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ütles, et Brüssel on kõrvale pannud 220 miljonit eurot, et viia Covidi patsiente raskete oludega piirkondadest teistesse riikidesse, kus on vabu haiglakohti. Ta on kutsunud ka ELi riike kokku panema oma koroonaviiruse andmeid ning palus, et piire ei suletaks. Samas ütles von der Leyen, et ta ei julgusta reisimist ja inimesed Euroopas peaksid teisi riike külastama vaid äärmisel vajadusel. Videokõnes Euroopa liidritega rääkis ta veel, et praegu peaks algama töö valmistumaks massivaktsineerimise programmiks, et olla valmis, kui vaktsiinid on heaks kiidetud.

Vaata videot suurtest liiklusummikutest siit

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.