"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
VIDEO! Sellest nädalast saavad kõik eestimaalased kriisiolukorras käitumise juhised (4)
02. november 2020
Mats Õun

"Sellel nädal peaksid esimesed raamatud jõudma inimesteni ja viie-kuue nädala jooksul peaksid teatmiku saama kõik eestimaalased," kinnitas päästeameti peadirektor Kuno Tammearu. "Ja kui kellegi postkastis seda mingil põhjusel pole, siis on meil ka toetav kampaania teistes kommunikatsioonikanalites, mis annab teada, mida siis teha."

Päästeameti eestvõttel on valminud rõõmsavärviline trükis “Ole valmis!”, mis õpetab inimesi erinevates kriisiolukordades toime tulema. “Mõelgem näiteks talvisele elektrikatkestusele Saaremaal, marutuultest tingitud kriisile Kagu-Eestis või elu seiskumisele koroonaviiruse tõttu – need kõik nõudsid toimetulekuks teadmisi. Mida teadlikum olete Sina ja Su kogukond kriisi või ka tule- ja veeohutuse küsimustes, seda tugevam on Eesti riik tervikuna,” kirjutavad trükise koostajad oma eessõnas.

Tammearu sõnul valmis trükis koos päästeameti erinevate partneritega, kes tegelevad kriisideks valmistumisega ning oskavad anda inimestele nõu erinevate keeruliste olukordade lahendamiseks. “Selle raamatu mõte on anda inimestele nõu, kuidas inimesed peaks olema kriisideks valmis ja anda üldse teada, millised kriisid võivad inimesi ähvardada,” selgitas Tammearu. “Mida varuda, mida teha, kuidas käituda.”

Tark inimene ei karda, vaid valmistub

Päästeameti peadirektori kinnitusel on eesmärk õpetada inimesed targaks. “Tark inimene ei karda, tark inimene valmistub. Valmistub ise ja valmistub koos perega. Mõtleb läbi, kuidas ka oma eakamaid lähedasi aidata, kuskohast infot saada,” loetles Tammearu.

Kriisi puhul on tema sõnul hästi tähtis, et iga inimene teaks, kuidas käituda. Siis saab kriisi lahendamisega tegelev asutus või organisatsioon koos oma partneritega pöörata oma põhitähelepanu kriisi lahendamisele ja sellele osale elanikkonnast, kes ise ei saa kriisideks endale valmisolekut luua.

Muu hulgas leiab raamatust nõuandeid, kuidas saada hakkama, kui ei ole elektrit, kütet või vett. Kuidas elada ilma töötava kanalisatsioonita, kuidas saada vajalikku infot ilma internetita ning kuidas valmistada toitu erandlikus olukorras. Samuti leiab trükisest koduste varude meelespea.

“Kui me räägime kriisidest, siis kõige olulisem probleem on see, et meil võivad ära kaduda erinevad elutähtsad teenused või ka mugavusteenused. See tähendab, et meil ei pruugi olla elektrit või internetti, meil on üleujutus või ei ole teed läbitavad. See toob omakorda kaasa selle, et meil on vaja toitu, meil on vaja vett, meil on vaja sooja ruumi ning meil peab olema infokanal, kuskohast me saame riigilt või kohalikult omavalitsuselt adekvaatset informatsiooni,” kirjeldas Tammearu.

Nädala peaks igaüks iseseisvalt hakkama saama

Raamat on tema sõnul ainult üks osa suuremast teavituskampaaniast, millele lisanduvad nii sõnumid sotsiaalmeedias kui erinevad klipid rahvusringhäälingus.

“Päästeamet on kahel aastal – 2017 ja 2019 – teinud Eesti elanike seas uuringu ja vaadanud, kui teadlikud on inimesed erinevatest riskidest, võimalikest kriisidest ja kui valmis nad nendeks on. Üldiselt tuleb välja, et Eesti inimene ei ole valmis ja eriti vähe on valmis inimesed, kes elavad kortermajades, suurtes linnades, vanemad inimesed ja ka muukeelne elanikkond,” selgitas Tammearu kampaania vajalikkust.

Käivitunud kampaania ja sellega kaasnevate tegevustega tahetaksegi tema sõnul jõuda just nende sihtgruppideni. “Oluline on, et inimene mõtleks läbi, kuidas ta ise on valmis, kuidas tema pere on valmis ja kuidas on naabrid ja kogukond valmis. Me oleme nii harjunud, et meil käivad kõik asjad elektriga, tänapäeval on isegi majade ja korterite uksed ilma võtmeta ja käivad elektriga. Aga tuleb mõelda, kuidas ma saan hakkama, kui näiteks seitse päeva elektrit ei ole.”

Kui operatiivressursside – kiirabi, politsei ja päästjate – saabumine võib kriisi korral olla küllalt kiire, siis näiteks elektrikatkestuse likvideerimine võib võtta aega nädala ja kauem. Nädal ongi see aeg, mille inimene peaks suutma iseseisvalt hakkama saada.

Trükis jõuab eestimaalasteni eesti-, inglise- ja venekeelsena – vastavalt sellele, millist keelt postkasti omanik riigi andmetel kõige paremini valdab. Trükisekampaania maksumus on Tammearu sõnul üle 200 000 euro.

Kommentaarid (4)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

tehnik
8. nov. 2020 10:25
https://www.aripaev.ee/saated/2020/11/05/riigi-kinnisvara-tootab-valja-hoonete-turvalisuse-standardeid Hoonete turvalisus.
paneuroopa
31. okt. 2020 10:58
Raamat: "EU varjatud ajalugu. Plaanid, mehhanismid, tulemused." https://www.nemaloknig.net/read-288931/?page=10 Kнига «Теневая история Евросоюза. Планы, механизмы, результаты»
algus
31. okt. 2020 11:51
https://www.nemaloknig.net/read-288931/?page=1
lugeja
30. okt. 2020 23:43
https://www.vanaraamat.ee/Douglas_Murray_Euroopa_kummaline_surm_Post_Factum_2018_68047-21.htm 1994. aastal avaldas USA välispoliitikaekspert Robert Kaplan ajakirjas The Atlantic artikli „Saabuv anarhia”. Kaplan väitis, et sel ajal kui lääne võrdõiguslased võitlevad nais- ja geiliikumiste järjest marginaalsemate aspektide eest, areneb muu maailm risti vastupidises suunas. Douglas Murray 23 aastat hiljem ilmunud raamat kinnitab Kaplani teesi õigsust ja näitab, et anarhia on lõpuks jõudmas ka Euroopasse. Liberaalne immigratsioonipoliitika on meelitanud meie mandrile miljoneid inimesi, kelle arvates pole liberaalsetel ideedeltulevikku. See põhivastuolu ütleb aga paraku, et tõeline tohuvabohu on alles tulekul.