"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
PSÜHHOLOOG: Probleem justkui sülitatakse välja (0)
09. november 2020
Scanpix

Pealinn küsis, mis ajab inimesi lõhkuma ja vandaalitsema.

“Laamendamine võib tulla lahenduseta probleemi toodud rahulolematusest ja närvilisusest. Kui asju katki lüüa ja purustada, võib näida, et elu muutub kergemaks. Probleem justkui sülitatakse välja,” selgitas psühholoog Voldemar Kolga agressiivse käitumise tagamaid.

“Vandaalitsemist võib ka laiemalt käsitleda, sest see ei tähenda ainult purustamist. Vana tuntud korra lõhkumine ja pahupidi pööramine võib samuti ehmatavalt mõjuda,” märkis ta. “Praegused piirangud näiteks võivad tekitada mulje vangistusest, millest välja rabeleda tahetakse. Needki sisemised probleemid tahavad väljaelamist.”

Tema sõnul on kaklustele vahele astumine kodanikujulguse küsimus: kas sekkuda või mitte sekkuda? “Oleme tihti liiga arad, liiga viisakad. Ka näiteks koolikiusamises – kui mind ei kiusata, siis muu pole minu asi,” põhjendas Kolga. 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.