"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Tallinna Panoraam: Kas koroonaviirus toob meile nukrad jõulud? (1)
09. november 2020
Kaader videost

Teadlaste värsket prognoosist selgub, et kui me jätkame oma käitumist samal moel, on Eestis jõuludeks haiglas koroonaviirusega 500 inimest. „Ma arvan, et see võib minna veel hullemini,“ oletas teadlane ja tehnoloogiaekspert Marek Strandberg saates Tallinna Panoraam. 

„Kui eksponent ehk tegur oleks 1,7, siis haiglas ei oleks jõuluajaks viissada, vaid topelt rohkem. Meie haiglad oleks ülekoormatud, haiglate ees hakataks tõenäoliselt tegema asjaga, mille viisakas nimi on triaaž ehk mis tähendab, kes pääseb haiglasse ja kes mitte, ja see tekitab väga palju paksu verd.“

Viirus on end murdnud juba ka perearstikeskustesse – enam kui viies neist on tuvastatud nakkusjuhtumeid. „See käibki arstikutse juurde, et meil on alati oht nakatuda ja oleme koolitatud end hoidma,“ nentis pereast Karmen Joller. „Enamasti see ikkagi õnnestub. Hirmu mul ei ole, teen ikka oma tööd nii hästi või halvasti kui ma seda oskan.“

Ametliku prognoosi kohaselt võib nädala lõpuks tekkida puudus haiglakohtadest. Olukorda on kontrolli alt välja viimas viiruse varjatud levik – enam kui pooltel inimestel Eestis ei ole praegu meeles, kust nad viiruse said. Suur osa ei saa arugi, et nad seda põevad. „Haigustunnuste hulk on hästi lai – see võib alata kergest kõhuvalust kuni intensiivosakonna ja kunstliku ventileerimisega,“ tõdes Terviseameti epideemiatõrje osakonna nõunik Irina Dontšenko.

Praegu on aeg, mil kõik peaksid vähegi rahvarohketes kohtades ja eriti ühistranspordis kandma maske. Tallinnas, kus levik on suurim, tuleb ära jätta suuremad üritused.

Marek Strandberg leidis, et peaksime kolmeks-neljaks nädalaks ühiskonna lausa sulgema – sel juhul oleks lootus, et saaksime aastavahetust normaalsel moel veeta. „Väga paljud riigid on nii teinud. Me ei ole suutnud teha, mida on teinud jaapanlased – ükskõik, millise epideemia ajal kannavad nad maske, on distantsed ja korrektsed, ning seetõttu seal ei ole käivitunud epideemiat, mida me näeme enda ümber.“

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

Vaatleja
9. nov. 2020 14:55
Ega jõulud polegi kunagi mingi sedasorti püha olnud, kus rahvas karjakaupa kokku peaks tulema ning isekeskis tantsu lööma ja mõistuse kaotuseni purjutama ning jõulujutlust võib tänapäeval ka telekast vaadata või raadiost kuulata selle asemel, et kõik kirikusse kokku peaksid tulema. Nii, et jõulude tulekule nüüd viirus küll mingit ohtu ei kujuta. Pigem ikka rohkem vaid jõuludest kasu lõigata püüdvatele (saatana) müügimeestele!