"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Umbusaldusavaldus Martin Helme vastu kukkus läbi (0)
09. november 2020
Mats Õun

Ministri umbusalduse läbiminekuks on vaja riigikogu täiskogu enamust ehk vähemalt 51 häält. Umbusavaldust tutvustanud Marko Mihkelson märkis, et Martin Helme on valitsuse liikmena sihikindlalt tegelenud Eesti julgeoleku, rahvusvahelise maine ja meie jaoks oluliste liitlassuhete kahjustamisega.

Riigikogu opositsiooni algatatud umbusaldusavaldus rahandusminister Martin Helme vastu kukkus riigikogus läbi, vahendas BNS. 

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) esimehest rahandusminstri Martin Helme umbusaldamist toetas 46 saadikut, vastu ja erapooletuid ei olnud. Saalis viibis 100 saadikut, puudus üks.

Ministri umbusalduse läbiminekuks on vaja riigikogu täiskogu enamust ehk vähemalt 51 häält. Umbusavaldust tutvustanud Marko Mihkelson märkis, et Martin Helme on valitsuse liikmena sihikindlalt tegelenud Eesti julgeoleku, rahvusvahelise maine ja meie jaoks oluliste liitlassuhete kahjustamisega.

Umbusaldusavalduses on kirjas, et Martin Helme on seadnud kahtluse alla Eesti valimiste usaldusväärsuse, Eesti demokraatlike institutsioonide sõltumatuse ja külvanud teadlikult umbusku Eesti kui demokraatliku riigi toimimise põhialustesse. Samuti on Martin Helme tegelenud ühiskonna lõhestamisega ja rünnanud erinevaid ühiskonnagruppe.

Ameerika Ühendriikide demokraatlike valimiste kritiseerimine

Rahandusminister Martin Helme ja siseminister Mart Helme ründasid USA presidendivalimiste järgse sõnavõtuga rängalt Eesti peamise julgeolekupartneri ja liitlase Ameerika Ühendriikide demokraatlike valimisi. Nad ründasid meie olulisema liitlase sisepoliitilist enesemääratlusõigust ja äsja valitud presidenti isiklikult. Mart ja Martin Helme alusetud süüdistused USA valimispettuste teemal ja isiklikud rünnakud USA valitud presidendi Joseph R. Bideni suunal on alusetud, ebamoraalsed ja täiesti ebasobivad valitsuse liikmele. Sellise sõnavõtuga on Mart ja Martin Helme erakordselt tõsiselt kahjustanud Eesti välis- ja julgeolekupoliitilisi huve.

Eesti välispoliitika keskmes on inimõiguste, õigusriigi põhimõtete ja vähemuste kaitse. Rünnates Eesti välispoliitilise kursi kõrval ka liberaalse demokraatia üldpõhimõtteid ning kutsudes üles referendumi kaudu otsustama vähemuste õiguste üle seab Martin Helme tõsise löögi alla Eesti Vabariigi kui demokraatliku õigusriigi usaldusväärsuse Euroopa Liidu ja NATO liitlaste silmis. Ta paigutab meid läänest itta ja sellise kuuluvuse puhul pole meil põhjust oodata liitlaste tuge.

Martin Helme järjepidevate rünnakute all on olnud ka võimude lahusus, sõltumatu uurimine, kohtupidamine ja ajakirjandus.

“Kõike eeltoodut arvesse võttes on selge, et Martin Helme ei sobi oma ametisse ja seetõttu teeme ettepaneku, et Riigikogu umbusaldaks rahandusministrit,” märgitakse umbusaldusavalduses.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.