"Tantsimine on ju kogu inimkonnale üldomane nähtus. Seepärast on tantsukunst ka väga suures osas rahvusvaheline."

Rahvatantsu propageerija Sille Kapper-Tiisler
Poliitikavaatlejad: Biden muudab USA poliitika Eesti jaoks paremini prognoositavaks (4)
11. november 2020
Scanpix

"Arvestades Ameerika poliitilise areeni muutumist, on Eestil täna mugavam töötada demokraatide kui Trumpi vabariiklastega. Tõenäoliselt muutub Washingtoni poliitika paremini prognoositavaks, eriti Venemaa suunal," leidis  Tartu Ülikooli Euroopa Liidu - Venemaa uuringute professor Viacheslav Morozov kommenteerides Joe Bideni valimisvõitu USA presidendivalimistel.

“Arvestades Ameerika poliitilise areeni muutumist, on Eestil täna mugavam töötada demokraatide kui Trumpi vabariiklastega. Tõenäoliselt muutub Washingtoni poliitika paremini prognoositavaks, eriti Venemaa suunal,” leidis  Tartu Ülikooli Euroopa Liidu – Venemaa uuringute professor Viacheslav Morozov kommenteerides Joe Bideni valimisvõitu USA presidendivalimistel.

“Eestil on lihtsam USA-ga mõistmiseni jõuda,” nentis Morozov. “Samal ajal ma ei ootaks mingeid põhimõttelisi muudatusi – muidugi tingimusel, et Eesti valitsus ise suhteid ei riku valitud presidendi ja tema meeskonnaga.”

Koostöö USA-ga jätkub

Tartu ülikooli Johan Skytte poliitikauuringute instituudi politoloog Rein Toomla hinnangul ei too Bideni presidendiks saamine Eesti jaoks mingeid väliseid muutusi. “Tõenäoliselt ja loodetavasti jätkub aastakümnete jooksul väljakujunenud koostöö,” arvas ta.

Toomla sõnul ei murenenud see koostöö ka Trumpi presidendiks oleku ajal, kuid oht oli olemas. “Võib olla see oht koostöö katkemisele oleks  muutunud tegelikkuseks, kui Trump oleks saanud jätkata,” oletas Toomla. “Ilmselt oleks Trump hakanud tõsiselt revideerima transatlantilise koostöö vajadust ja sellega seoses NATO senise tegevuse jätkamist.”

Bideni valimine USA presidendiks tähendabki Toomla sõnul Eesti jaoks ennekõike just taolise ohu kadumist ja arusaama tugevnemist, et senised liitlassuhted NATO raames on püsivad.

Tartu Ülikooli politoloogia emeriitprofessor Rein Taagepera sõnul toob Joe Bideni saamine presidendiks kaasa vähem ettearvamatust suhetes USA-ga. “Ja imenatuke rohkem lootust, et Eesti koos maailmaga ei kõnge soojasurma.”

Keskkond võidab

Erakonna Eestimaa Rohelised juhatuse liige Olev-Andres Tinn kinnitas, et Bideni võit tähendab kogu maailmale pöördumist tagasi tasakaalustatuma arengu ja rahvusvaheliste lepingute ajastusse. “Rohelised on rõõmsad, et ta võitis, sest ta lubab USA Pariisi kliimaleppesse tagasi tuua lähtudes enamuse maailma teadlaste seisukohtades,” rääkis Tinn.”Kui USA lõpetab nii-öelda CO2 laveerimised, siis aitab see ka Eesti valitsusel loodetavasti lõpetada vassimise antud teemal ja hakata lõpuks aru saama teema olulisusest ning reaalselt liikuma rohelise majanduse poole,” avaldas Tinn lootust.

Bideni administratsioon on Tinni kinnitusel diplomaatilisem ja ettearvatavam. Tulevad sõbralikumad suhted Euroopaga  ja sealhulgas Eestiga.

“Biden oli Obama ajal asepresident. Vaadates Obama poliitikat Venemaa suunal, sest on vähetõenäoline, et Obama asepresident hakkab käituma teisiti, siis tõenäoliselt tabavad Venemaad uued sanktsioonid, mida jätkatakse kuni Venemaa ei lahku Ukrainast,” prognoosis Tinn. “Venemaa jätkuv vaesumine võib riigi destabiliseerida. See tähendaks meile märkimisväärset asüülitaotlejate arvu kasvu.” 

 

 

 

Kommentaarid (4)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

poliitik
12. nov. 2020 17:48
https://uueduudised.ee/uudis/maailm/black-lives-matter-vottis-bideni-ja-harrise-pantvangi-noudes-voimu-jagamist-toetuse-eest-valimistel/
nüanss
11. nov. 2020 21:12
https://eestinen.fi/2020/11/siseinfo-uus-usa-president-kavatseb-koik-trumpi-otsused-ara-muuta-nn-islamikeeld-tuhistatakse/
väärtustaja
11. nov. 2020 20:19
https://objektiiv.ee/putin-usa-demokraatidel-ja-kommunistidel-on-uhised-vaartused/
Teha USA jälle suureks
11. nov. 2020 13:15
Massiimigratsioon ja tööstuse likvideerimine USA-s tähendab sisuliselt Hiina ülemvõimu maailmas nn teureetikud. Vast tsipa mõtleb ka enne nn teuretiseerimist. USA kui suurvõimu hävitamist ei saa aru või? Lakkuda punahiinlase tagumenti elu unistus täpselt nagu muudkui kügeleda lennuvälja oodates tolmumaske Puna-Hiinast. Tase.