"Riigid, kes täna on vaktsineerimise edetabelites kõrgel kohal, on teinud inimestele hästi lihtsaks sõna otseses mõttes “vaktsiini otsa komistamise”, et inimene ei pea oma tavapärastelt radadelt üldse kõrvale astuma, selleks, et oma vaktsiinisüst kätte saada."

Kersti Kaljulaid, president
Aeg: valitsusel on täielik õigus kehtestada maskikohustus (1)
12. november 2020
Ilja Matusihis

"On tekkinud avalik poleemika, kas valitsusel või terviseametil on õigus kehtestada maskikandmiskohustus," rääkis justiitsminister Raivo Aeg. "Oleme justiitsministeeriumis läbi viinud sellekohase analüüsi ja oleme jõudnud järeldusele, et tõepoolest nii terviseametil kui ka Vabariigi Valitsusel on õigus kehtestada selline kohustus."

See tuleneb Aegi kinnitusel nakkushaiguste ennetamise ja tõkestamise seaduse paragrahvist kakskümmend kaheksa. Täna valitsus sellist kohustust veel kehtestanud ei ole. “Täna on ta selline tugev valitsuse poolne soovitus lähtudes sellest, et nii teadusnõukoda kui ka terviseamet on pidanud maski kandmist rahvarohketes kohtades ja ühistranspordis väga tõhusaks meetmeks sellesama piisknakkuse leviku tõkestamisel,” nentis Aeg.

Kui valitsus siiski peaks ühel hetkel maskikandmise kohustuse kehtestama, siis peab see Aegi sõnul olema proportsionaalne ja kindlasti ka ajaliselt piiratud. “Väga oluline on ka see, et selle kohustuse, kui me peaksime kehtestama, siis see peaks olema ajaliselt piiratud. See ei saa olla lõpmatu tähtajaga.”

Ratas: vajadusel muudame maskikandmise kohustuslikuks

Peaminister Jüri Ratas kinnitas, et täna ei ole tegu veel kohustusega, vaid väga tungiva soovitusega. “Ei ole täna kohustus, on tõesti väga tungiv, väga jõuline, väga konkreetne soovitus, et tuleb maske kanda kaubanduskeskustes ja ühistranspordis. Seda jälgib selle nädala jooksul terviseamet, tehes ühelt poolt visuaalseid jälgimisi, aga teeb ka teisi jälgimisi, mida on võimalik teha.”

Ka siis kui maskikandmine peaks muutuma kohustuslikuks, on sellest vabastatud lapsed ja inimesed, kellel on meditsiiniline näidustus. “Kui ta muutub kohustuseks, siis loomulikult on ka seaduses ette nähtud sanktsioonid,” nentis Ratas.

Rahandusminister Martin Helme nentis, et mitmes riigis, kus maskikandmine on muudetud kohustuslikuks, on nakatumisnäitajad siiski erakordselt kõrgel. “Ma ei vaidle siin praegu vastu või ei sea kahtluse alla seda, et mask aitab. Ja ma kuidagi ei tahaks jätta muljet, et seda soovitust ei maksaks järgida. Aga on enesepettus arvata, et maskid üksinda on see viis, mis aitab meil viiruse kontrolli alla saada või viirust päriselt välja juurida,” leidis Helme, kelle hinnangul ei maksaks liialt üksnes maskide kandmisele keskenduda.

“Kõige olulisem vaidlus meil on ikkagi selles, et kas me tahame, et Eesti oleks selline riik, kus politsei põhiressurss läheb selle peale, et kimbutada kodanikke maski teemal,” küsis Helme. “Vastus on, et ei taha.”

Kiik: kulutage firmapidude raha maskidele

Sotsiaalminister Tanel Kiik kinnitas, et vabariigi valitsuse peamine eesmärk ei ole mitte Eesti inimesi trahvida ja sanktsioneerida, vaid eesmärk on viiruse levikut tõkestada. “Me oleme läinud tõesti sellisest pehme soovituse faasist nüüd jõulisema suunise faasi ja vajadusel on variant nakkushaiguste ennetamise tõrje seaduse alusel kehtestada ka lauskohustus, mis oleks tõesti trahvitav,” nentis Kiik. “Aga trahvimine või karistamine pole omaette eesmärk.”

Kiige sõnul on koroonaviirusesse nakatumine murettekitavalt kiires tõusufaasis. “Me teame, et viirus on jõudnud praktiliselt igasse sektorisse, ehk me oleme näinud seda nii siseturvalisuse valdkonnas, kaitseväes, vanglates, haridusasutustes, hooldekodudes, haiglates.”

Tema kinnitusel on juba näha ka esmast reaktsiooni valitsuse poolt antud suunisele, kus väga mitmed ühistransporditeenuse vedajad on asunud tegema ettevalmistusi teavitustöö mõttes ning erinevad kaubandusettevõtted jagavad tasuta maske külastajatele. “Minu soovitus jätkuvalt on ka tööandjatele: jõulupidude ja igasuguste selliste ürituste raha suunake tänavu töötajate tervisekaitsesse. Tellige ettevõtete poolt töötajatele korduvkasutatavad maskid,” soovitas Kiik.

Peaminister Ratas sõnas, et valitsus kehtestab neljapäeval uued piirangud koroonaviiruse leviku piiramiseks, mida tutvustati juba teisipäeval. Neist esimene on poodidele ja kaubanduskeskustele kehtestav kaks pluss kaks piirang. Ratas märkis, et sama reegel kehtis ka kevadel. Piirang ei kehti kaubanduskeskuste mängualadel.

Ka kehtestab valitsus toitlustus- ja meelelahutusasutustele kahe meetri reegli. Toitlustus- ja meelelahutusasutused peavad uksed sulgema keskööl ning võivad uuesti tööd alustada kell 6. Toidu kaasamüük jääb endiselt lubatuks. Ratas sõnas, et korraldused hakkavad kehtima esmaspäevast.

Ka andis valitsus tugeva soovituse ja suunise kanda maske ühistranspordis, teatrites, kinodes ja mujal avalikes siseruumides.

Kommentaarid (1)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

müstik
12. nov. 2020 17:45
https://www.telegram.ee/maailm/hiinlased-pakatavad-enesekindlusest-koroonaviirus-on-mustilisel-kombel-haihtunud-aga-kuidas