"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Aegna muutub ökosaareks (0)
12. november 2020

"Võtame väga tõsiselt Kesklinna valitsusele pandud ülesannet esindada Tallinna selles Euroopa Liidu projektis, millega arendatakse säästva loodusturismi sihtkohti. Aegna saarel on suur potentsiaal pakkuda mitte ainult keskkonnahoidlikke, vaid ka nutikaid lahendusi," ütles Kesklinna vanem Monika Haukanõmm.

Euroopa Liidu ökosaarte projekti raames arendatakse Aegnal tulevaks kevadeks välja saare elukeskkonda säästvad turismilahendused ja -taristu.  

Täna tutvus Haukanõmm saarel tehtud töödega, viimaks ellu EL projektis “Ökosaared – Urban Eco Islands” kavandatud eesmärke.

“Võtame väga tõsiselt Kesklinna valitsusele pandud ülesannet esindada Tallinna selles Euroopa Liidu projektis, millega arendatakse säästva loodusturismi sihtkohti. Aegna saarel on suur potentsiaal pakkuda mitte ainult keskkonnahoidlikke, vaid ka nutikaid lahendusi. Tööd selles suunas on kulgenud edukalt, juba on valminud seiresüsteemid, puhkajatele suunatud taristu, keskkonnaõpet toetavad materjalid, valmimas on jäätmejaam. Tallinna südalinnast vaid pooletunnise laevasõidu kaugusel on looduslik paradiis, mis seni saanud põhjendamatult vähe tähelepanu. Seda saame nüüd muuta,” tegi Haukanõmm tänasest tutvumiskäigust kokkuvõtte. 

Arendusprojekt vältab 31. märtsini 2021 ja seda rahastab INTERREG Kesk-Läänemere programm. Lisaks Aegnale on projektiga hõlmatud ka Vasikkasaari Soomest, et arendada nutikateks säästva loodusturismi sihtkohtadeks kaks populaarset saarelist sihtkohta Helsingi-Tallinna kaksiklinna alal. Selleks kavandati uusi nutikaid keskkonnaseire viise, puhketaristu ja jäätmemajanduse uuendamist. Arendusprojekti teostamine lubab turistide arvu kasvust hoolimata säästa saare keskkonda. 

Tänavu on Aegnal uuendatud matkarajad, paigaldatud digitaalne infotahvel, ilmajaam ja suunaviidad ning loodud saart tutvustav veebikeskkond. Samuti loodi külastatavusseire süsteem, mis annab sisendi uute puhkevõimaluste ja turundustegevuste kavandamiseks. Peatselt valmivad ka uuendatud kaardid ja saart tutvustavad infomaterjalid külastajatele. Aasta lõpuks saab valmis jäätmekäitluspunkt. 

Ökosaarte projektis on Kesklinna valitsuse partneriteks Helsingi linna keskkonnaamet, Stockholmi Keskkonnainstituudi Tallinna keskus ja Forum Virum Helsinki.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.