"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Madise: rahvahääletuse tagajärg ei saa olla kooseluseaduse tühistamine (0)
12. november 2020
Mats Õun

"Küsimuse sõnastus tulebki üldrahvalikult ja riigikogus selgeks vaielda, see on rahvahääletuse korraldamise loomulik osa. Kõikide hinnangul laitmatut küsimust tõenäoliselt polegi võimalik esitada," tõdes õiguskantsler Ülle Madise.

Õiguskantsler Ülle Madise hinnangul ei saa abieluteemalise rahvahääletuse tagajärg olla kooseluseaduse tühistamine, vahendas BNS. 

Õiguskantsler Ülle Madise sõnul peab rahvahääletusele pandav küsimus vastama põhiseadusele,  see peab olema selge ning ei tohi eksitada ja suunata, kirjutas õiguskantler sotsiaalmeedias. Ka peavad mõlemad vastused – nii jah kui ei – andma põhiseaduspärase tulemuse ning võimaldama edasi täita seni lepingutega võetud rahvusvahelisi kohustusi.

Õiguskantsler märkis, et põhiseadus lubab hoida abielu institutsiooni nii, nagu see on – mehe ja naise vahel sõlmitud liiduna ning samast soost inimeste abielu lubamist ei nõua rahvusvaheline ega Euroopa Liidu õigus.

“Rahvahääletuse tagajärg ei saa aga olla kooseluseaduse tühistamine ega teatud juhtudel välismaiste abielude mittetunnustamine,” kirjutas õiguskantsler.

Ta lisas, et otsuse analüüsi saab alustada siis, kui riigikogus on otsus algatatud ning riigikogu liikmetel õigus teha eelnõusse muudatusi. Õiguskantsleri lõplik hinnang sellele kujuneb pärast rahvahääletuse otsuse vastuvõtmist.

“Nõustuda ei saa praeguse teadmise pinnalt nendega, kes väidavad, et meie põhiseadus rahvahääletused riigielu küsimustes praktikas välistab. Põhiseadus näeb ette nii seaduseelnõu kui riigielu küsimuse rahvahääletuse, rahva otsus on siduv. Põhiseadust ei tohi tõlgendada sisutühjaks,” kirjutas õiguskantsler.

“Küsimuse sõnastus tulebki üldrahvalikult ja riigikogus selgeks vaielda, see on rahvahääletuse korraldamise loomulik osa. Kõikide hinnangul laitmatut küsimust tõenäoliselt polegi võimalik esitada. Nii on see ka teistes riikides,” kirjutas õiguskantsler.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.