"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
Rahvastikuminister: juudi kogukond kui vähemusrahvus Eestis teeb meid rikkamaks (3)
12. november 2020
Mats Õun

"Juudi kogukond on olnud heaks partneriks riigile, talitanud keerulistel pandeemiaaegadel oma kogukonnaliikmetega väga vastutustundlikult ja toetavalt," ütles rahvastikuminister Riina Solman.

Solman külastas eile Eesti Juudi Kogukonda ning Eesti Juudiusu Kogudust ja sünagoogi, kus kohtus kogukonna juhi Alla Jakobsoni, muuseumi juhataja Gennadi Grambergi, rabi Efraim Shmuel Koti ja Eesti Juudiusu Koguduse juhatuse esimees Boris Oksaga.  

Solman tunnustas juudi kogukonda kui oma rahvuse, religiooni ja -kultuuri kandjat Eestis. “Teie tegevus aitab mõtestada, väärtustada ja säilitada oma rahva ajalugu, religiooni ja kultuuri ning hoida ja õpetada seda nii noorele põlvkonnale kui ka tutvustada seda teistele rahvustele Eestis,” ütles Riina Solman. 

Ta lisas, et fakt, et Eestis elavad juba ajalooliselt mitmed rahvused ja nad on koondunud kogukondadesse, et oma kultuuri ja traditsioone säilitada ning edasi kanda, on meie riigi rikkuseks ja uhkuseks.

Rahvastikuminister tundis huvi, millist abi on rahvusvähemusel vaja, eriti arvestades pandeemiast sõltuvat olukorda ja ka turistide ning inimeste liikumise vähenemist. “Juudi kogukond on olnud heaks partneriks riigile, talitanud keerulistel pandeemiaaegadel oma kogukonnaliikmetega väga vastutustundlikult ja toetavalt. Nii kevadise eriolukorra kui ka praeguste piirangute tingimustes ollakse väga ühtehoidev, abistatakse oma eakamaid ja üksikuid inimesi, mis ongi kogukonna roll,” ütles Solman.

Kohtumine leidis aset koguduse ja kogukonna kutsel. Ministrile tutvustati kogukonna ja koguduse  igapäeva toiminguteks vajalikke ruume – sotsiaalkeskust, muuseumi ja sünagoogi. Eesti Juudi Kogukonna initsiatiivil avati käesoleva aasta septembrist Tallinna Juudi Koolis ka eestikeelne õppesuund.  

Minister nentis, et põhiseaduse vaimus teeb Eesti riik endast oleneva väikese ja sõbraliku juudi kogukonna toimetuleku ja turvalisuse tagamiseks.  “Me ei tolereeri Eesti riigis mingisugust diskrimineerimist ja võtame tõsiselt ka iga kalmisturüüstet, juhtugu sellised asjad juudi- või mujal Eesti kalmistul. Kogukonna turvalisuse tagamiseks teeme oma vastutusvaldkonnas oleneva,” lisas Solman.   

Kommentaarid (3)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.

polüglott
15. veebr. 2024 18:56
Vasakpoolsed jidišistid (bundistid) olid marksistlikel ja sotsialistlikel kaalutlustel heebrea kui usundikeele suhtes vaenulikud ja pidasid selle taaselustamist nagu ka juudi riigi loomist Palestiinas utoopiaks. Jidišistid väitsid, et lapsed peavad õppima ainult emakeeles, s.o jidišis. https://dea.digar.ee/?a=d&d=JVeelkusutinsttoim201712.2.6.2.9&e=-------ru-25--1--txt-txINtxTItxAUtxTA-------------
tänapäev
14. nov. 2020 13:15
https://isroe.co.il/sionistskij-bespredel-okkupatsiya-i-ugnetenie/ Уничтожение Израиля нужно либерастической Европе и нашему «лучшему другу» после Гитлера Хусейну Бараку Обаме. Iisraeli "parimad sõbrad" peale Hitlerit on Euroopa liberaalid ja USA demokraadid.
meenutaja
12. nov. 2020 20:26
https://et.wikipedia.org/wiki/Licht https://et.wikipedia.org/wiki/Eesti_juudid 1940. aasta riigipöörde järel likvideeris Nõukogude võim juba juulis juudi kultuurautonoomia ning sulges juuli-augusti jooksul kõik juudi seltsid, ühingud ja korporatsioonid (Hasmonea), tehes seda pahempoolse antisionistliku juudiorganisatsiooni Licht esitatud nimekirja alusel. 14. juunil 1941 küüditati-represseeriti umbes 400 Eesti juuti (umbes kümme protsenti Eesti juudi elanikkonnast), kelle küüditamise põhjuseks oli Eesti NSV RJRK ametniku resolutsioon "sotsiaalselt võõras element". 29. augustil 1940 teatas Eesti NSV sisekaitseülem: "Vaadanud läbi juudi kultuuriselts "Licht" avaldise 28. augustist 1940 juures esitatud andmed, leidsin, et all-loetletud juudi organisatsioonide edasitegutsemine ei ole kooskõlas töötava rahva huvidega või nende tegevuse jätkamine uues olukorras osutub ülearuseks, mispärast käsitades Kaitseseisukorra seaduse (RT 1938, 40, 365) §20 p. 10 otsustasin sulgeda järgmised juudi organisatsioonid ja kustutada need ühingute, seltside ja nende liitude registris." Otsusega suleti kõik Eestis tegutsenud 32 juudi seltsi ja organisatsiooni. https://dea.digar.ee/cgi-bin/dea?a=d&d=postimeesew19400704.2.37 Vasakpoolse organisatsiooni „Shalom Aleichemi“ üleskutse aastal 1940.