"Viimastel aegadel on hea tendents, et me pole vägivaldsed taimede vastu. Need haigused, kus sul oli õhtul vaja Roosimäele minna ja pruudile sülem roose murda – see on läinud."

Ain Järve, Kadrioru pargi juhataja
Laenuturule naasid metsikud 1990ndad (0)
16. november 2020
Ilja Matusihis/ Foto on illustreeriv

Robert Kitt, kes on Swedbanki Eesti haru endine juht, kirjutas hiljuti ERR-is muret põhjustavatest suundumustest laenuturul: Facebooki kiirlaenugruppidest, kus üks eraisik laenab teisele röövellike protsentidega.

See on veel palju hullem kui paljukirutud kiirlaenufirmad. Laenuhaide intressimäärasid ei kirjutata aga komakohtadega, vaid aasta baasile viiduna võivad need olla nii sadades kui ka tuhandetes protsentides. Jah, see tähendab, et laenuintress tõuseb kiiresti ja kujuneb kordades suuremaks, kui algne laen.

Portaali Levila eksperimendist paistis, et ennekõike koosneb turg viimases hädas inimestest. Kui üks endine kiirlaenuärimees pakkus kevadise koroonakriisi ajal, et riik võiks ise hakata mingi allasutuse kaudu hädalaene pakkuma, ei leidnud see toetust. Aga arvestagem, kui palju lisatööd toovad sellised laenusuhted kaasa kasvõi politseile, kes peavad paljusid selliseid segaseid rahasuhteid klaarima. Sekkuvad igasugused “võlanõudjad” jne.

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.