"“Maksuküüru kaotamine ja rikastele raha juurde andmine tähendab, et veel rohkem asju jääb riigis tegemata."

Heido Vitsur, majandusteadlane
VIDEO! Heeroldi jutud: vaata, kus Laial tänaval asus öörahu tagamise rõngas (0)
16. november 2020

Heeroldi jutud tutvustavad Lai tänav 13 asuvat hiigelmaja, mida enne praegu lõpule jõudvat renoveerimist kasutas Tallinna ülikooli lavakunsti kateeder. Renoveerimise käigus tuli lagedale hulk huvitavaid detaile, mis annavad alust arvata, et see hoone rajati mitusada aastat tagasi Mihkli kloostrile.

“Laia ja Suur-Kloostri tänavate nurgal oli enne restaureerimist suur ja päris ilmetu majakolakas, mis aga nüüd – pärast restaureerimistöid, on muutunud huvitavaks ja intrigeerivaks ning minu jaoks on see isegi kõige saladuslikum hoone Tallinna vanalinnas,” märkis kunstiajaloolane Jüri Kuuskemaa.

Kemmerguvalgustus ja öörahu tagamise rõngas

Kuuskemaa lisas, et kunagi 1980. aastatel puhastati välja selle maja külgseinal viis väikest raidkivist orva, millest igal ühel on sees neliksiir, mis võib kristliku sümboolika alusel viidata neljale evangelistile, neljale ilmakaarele või neljale paradiisijõele, kuid sellised väikesed avad olid 15. sajandil tihtipeale seinas müüritreppide ja ka kemmergute valgustamiseks.

Maja nurga juures on külgseina aknakestega umbes sama vana kivist sammas, mille sisse on umbes samal ajal uuendustööde käigus löödud kivist rõngas.

“Üle tänava on teine rõngas ning siit võis tõmmata läbi köie või keti, kui ei tahetud, et keegi siin öösel kolistaks vankriga sõita või midagi niisugust. Nii, et võiks öelda, et see on öörahu tagamise rõngas,” ütles Kuuskemaa.

Siledaks krohvitud sisehoovis ei saa külastaja esialgu arugi, et asub keskaegse maja õues, ent on mõningad toredad üllatused, mis seda siiski kinnitavad, üks neist on suursugune kivist bareljeef.

“Kui me tema peale vaatame, siis ta näib nagu raekoja kaarestus oleva Justitia reljeefi kaksikõde, aga ei olegi õde, vaid vend, kuigi nad on väga sarnased,” märkis Jüri Kuuskemaa.

Keskajast pärit üllatused kinnitavad hoone vanust

“Me teame, et see kinnistu, kogu Laia tänava äär kuni Nunne tänavani, kaasa arvatud linnamüürini oli Püha Miikaeli nunnakloostri omand. Nii, et see oli peaingel Miikael, kes oli selle ala kaitsepühak ja seda tunnistab ka asjaolu, et meil on praegugi Tallinnas olemas Püha Miikaeli kirik. “

Lai 13 õuel on Kuuskemaa sõnul justkui muuseumi vabaõhuvitriin, sest seal on ülestikku kokku pandud mitu reljeefi, neist kõige ülemine ja kõige vanem, kahest plokist koosnev ning inglipeaga kaunistatud reljeef on väga iseloomulik Arend Passerile, Hollandi päritolu kujuraidule ja ehitusmeistrile.

“Teisel kivil on kaks vapikilpi, millel me näeme kolmnurkseid kiilusid T-tähega. Tegemist on Tallinna kodaniku vapiga, kes oli arvatavasti Suurgildi kaupmees või eriti rikas käsitööline, kes võis endale sellist aadlipärast vapindust lubada,” selgitas Kuuskemaa.

Seda suurt kolmekordset maja Laia tänava poolt enne remonti vaadates võis aknaridade järgi aru saada, et see suur kolakas on tekkinud kolmest eraldi keskaegsest majast – renoveerimise käigus koksiti maha hulk krohvi ja kõige suurem üllatus tuligi välja Laia tänava poolses lõigus – kolm pikka, kõrget, teravkaarset kivist raamistust viitavad sellele, et siin on sel ajal olnud kolm suurt akent, nii, nagu mõnel kirikul või kabelil. See on Kuuskemaa hinnangul elumaja kohta üsna uskumatu.

“Siin õues on tore vaadata, kuidas kõik, mis on olnud stiilne, on selle stiilsuse säilitanud ja muidugi on tore ka see, et on säilinud see sild, mis ühendab kaks maja tiiba ja aias on rohelust, mis annab sellele loodusliku sarmi,” kiitis Kuuskemaa, soovitades tulla linlastel oma silmaga uhket majavaldust üle vaatama.

VAATA KA: 

 

VIDEO! Heeroldi jutud: Tornide väljaku purskkaev kujutab salapärast naisfiguuri

VIDEO! Heeroldi jutud: vaata, miks ja millal sai Toompeal asuv Rootsi bastion endale nimeks Lindamägi

VIDEO! Heeroldi jutud. Kummitavate vaimude tänav 

Kommentaarid (0)

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid vajutades linki “Sobimatu”!

Postitades kommentaari nõustud reeglitega.